Грипна епидемия и в Габровско

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Грипна епидемия е обявена от днес и на територията на повечето общини от Габровска област. Причината е повишената заболеваемост в последната седмица. Изключение прави единствено община Севлиево. Това съобщи за Фокус д-р Татяна Велиславова, директор Дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Габрово.

“Вчера се състоя заседание на Оперативния щаб за борба с грипа. Данните към момента показват, че ние сме достигнали епидемичната стойност и от днес на територията на областта официално е обявена грипна епидемия”, обясни д-р Велиславова.

Тя припомни, че, за да се предприемат подобни мерки в региона, трябва да има регистрирани 373-ма болни на 10 000 души. През миналата седмица заболеваемостта е била 333 на 10 000 души, но в първите работни дни на тази седмица, тя се е увеличила рязко.

Грипна епидемия вече е обявена в областите Перник, Хасково и Пловдив, има и в Харманли. Повишена заболеваемост е регистрирана и в Благоевград, Стара Загора и Варна.

Високи са стойностите на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания във Врачанска област, каза д-р Даниела Гъркова, директор на дирекция “Надзор на заразните заболявания” в РЗИ-Враца.

Тя посочи, че все още не са достигнати нивата, при които трябва да се обяви грипна епидемия. За последната седмица заболелите са 112 на 10 000 души.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар