Грипът покосява до 400 000 българи в близките седмици – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Броят на болните от грип продължава да расте. Това съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. “Заболеваемостта расте, но не е в пикови стойности. Това означава, че за тези 3-4 седмици на грипната епидемия може би около 300-400 000 българи ще заболеят”, отбеляза експертът.

Кунчев уточни, че грипните епидемии са доста различни като интензитет. При по-слаби интензивности за един сезон се разболяват между 150-200 хиляди души. При много интензивните достигат почти 1 милион. “Вероятно сега сме някъде по средата”, допълни той.

Освен в Област Перник, епидемични нива до края на тази седмица има вероятност да достигнат още няколко области – Пазарджик, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, София-област и Ямбол. Още в петък, когато бе обявена епидемията в Пернишко, от здравната инспекция предупредиха за увеличаващия се брой на заболелите и предепидемичните нива в тези региони.

Главният държавен здравен инспектор съобщи още, че при грипните заболявания тази година има и изненада. Тя е, че до момента преобладаващият щам е от групата “В”. “Това не беше се случвало досега. Факт е, че над 80% от пробите дават положителен резултат за “В” – “Ямагата” – един по-рядко срещан щам на вируса”, отбеляза д-р Кунчев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар