Групата “Билдерберг” ще обсъжда изкуствения интелект и бъдещето на войните

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десетки главни изпълнителни директори на водещи световни компании и видни политици се събират днес в Мадрид за годишната среща на групата “Билдерберг”, която се провежда по традиция при закрити врата и обсъжда най-наболелите проблеми на света, съобщава Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

В тазгодишната среща, която продължава до неделя, участие ще вземат около 130 представители на бизнеса и политиката, вкл. настоящи и бъдещи премиери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, зам.-финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо и др.

Сред бизнеса се открояват имената на главните изпълнителни директори на “тежката артилерия” в сектора на изкуствения интелект – Google DeepMind, Microsoft AI, Anthropic и Mistral AI. Темата ще бъде в центъра на дискусиите, след като през миналата година навлезе с “гръм и трясък” в дневния ред на обществото.

Към тях ще се присъединят и главните изпълнителни директори на Citigroup Джейн Фрейзър, на Pfizer Албер Бурла, на Shell Уаел Сауан, бившият шеф на Google Ерик Шмид, милиардерът Питър Тийл, който е в близки отношения с Пентагона, и мн. др.

Всички те ще участват както в общите дебати, така и в над 70 частни срещи, посветени и на икономическите проблеми на света, геополитическото напрежение и военните конфликти от последните две години.

Срещите не Билдербергите по традиция са обвити в мистерия и спекулации, разговорите се водят при закрити врата, имената на лекторите не се разкриват пред медиите. Според организаторите тези правила дават възможност за “истински плодотворни дискусии по важни въпроси”.

Все пак организаторите публикуваха списък на темите, които ще бъдат обсъждани от днес до неделя. Те включват развитието и сигурността на изкуствения интелект, промените на климата, бъдещето на военното дело, променящото се лице на биологията, състоянието на геополитическия пейзаж, икономическите предизвикателства през Европа и САЩ, войната в Украйна, положението в Близкия изток, Русия и Китай.

Срещата на Билдербегите се провежда тази година за 70-и път. Създадена през 1954 г. с цел да подхрани диалога между Европа и Северна Америка, групата набляга върху индивидуалните срещи и разговори, а участниците говорят по принцип от свое име, а не от името на институциите, които представляват.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар