Гръцката НЕК ще придобие фотоволтаици в България, Италия, Хърватия и Румъния

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рамково споразумение за разработването и изграждането на пакет от фотоволтаични инсталации с инсталирана мощност до 2000 мегавата в Италия, България, Хърватия и Румъния подписаха гръцката национална електрическа компания ДЕИ и компанията “Митилинеос Енерджи енд Металс” (MYTILINEOS Energy & Metals), съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Споразумението се отнася до около 90 фотоволтаични парка в Италия (503 мегавата), Румъния (516 мегавата), България (500 мегавата) и Хърватия (445 мегавата), които се намират в различни етапи на развитие, допълва БТА.

“Митилинеос” поема проектирането и изграждането на обектите, които ще бъдат придобити от холдинга ДЕИ едновременно с присъединяването им към електроенергийните мрежи на съответните страни.

В съобщението се казва, че споразумението е важен момент за енергийния преход, защото инсталациите за “зелена” енергия ще могат да покрият нуждите на 320 хиляди домакинства и да спестят 3,4 млн. тона въглеродни емисии.

С разширяването на присъствието си в Югоизточна Европа ДЕИ се стреми да използва различните метеорологични условия в съответните страни. Целта на холдинга е да има общо 8,9 гигавата инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници.

След увеличаването на капитала на ДЕИ през 2021 г. гръцката държава остана с дял от малко над 34 процента в националната електрическа компания.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар