Гръцкият външен министър впечатлен от успехите на Габриел в условия на непрекъснати кризи

Гръцкият външен министър впечатлен от успехите на Габриел в условия на непрекъснати кризи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Задълбочаване на свързаността между Гърция и България е ключово за Югоизточния регион. Върху това акцентира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на брифинг за медиите в Министерството на външните работи след като разговаря “на четири очи” със своя гръцки колега Йоргос Герапетритис. Той е на официално посещение в България по покана на Габриел. 

В лицето на Гърция България вижда свои близък партньор в региона, в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, подчерта Габриел.

Вицепремиерът припомни, че Гърция е оказала на България помощ след спирането на доставките на руски газ през март 2022 г. “Потвърдихме нашия ангажимент с приетата през есента на миналата година Обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния да работим заедно за свързаност в областта на енергетиката, транспорта, науката, иновациите, образованието”, посочи Габриел.

Тя заяви, че е важно да се осигуряването на устойчиво развитие на двете страни. “Днес поставихме акцент върху задълбочаване на отношенията между страните ни по стратегически проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспортът и инфраструктурата”.

Габриел отбеляза, че през последните три години двустранният стокообмен е нараснал с 1 млрд. евро. По думите ѝ географската ни близост и общата ни принадлежност към ЕС създават многобройни предпоставки за инфраструктурна, транспортна, енергийна и икономическа свързаност.

“Войната в Украйна и въпросът със сигурността в Черно море поставиха акцент върху нашето сътрудничество”, подчерта Габриел. Тя отбеляза, че е потвърдена и подкрепата за инициативата “Три морета”. По думите ѝ след включването на Гърция инициативата продължава своето по-бързо разрастване за изграждане на коридора север – юг.


Снимка: БТА

“Обсъдихме и координиращата роля на министрите на външните работи за подпомагането на засиленото през последните месеци сътрудничество между ресорните министерства на България и Гърция в отделни области от взаимен интерес”, посочи Габриел, цитирана от БТА. 

Като основни приоритети в двустранното сътрудничество вицепремиерът открои поддържането на активен, на най-високо ниво, диалог, задълбочаване на практическото сътрудничество между министерствата на двете страни.

“Предвид съвременните предизвикателства ще насочим усилията и към разширява на партньорството ни по линия на НАТО и ЕС. Акцентът ще бъде поставен и на възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество по линия на регионалните ни инициативи за укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа”. 

Габриел благодари на гръцкия министър за подкрепата на Гърция за страната ни за Шенген, Еврозоната и Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). “Потвърдих своята увереност, че с България Шенген е по-силен”, посочи вицепремиерът. Габриел заяви, че присъединяването на страната ни в ОИСР не е самоцел, а има много ясно послание – икономическа стабилност, инвестиционен климат и повишаване на възможностите за бизнеса и хората.


Снимка: БТА

От своя страна Йоргос Герапетритис заяви, че България е не само съсед, но и съюзник. Той се спря на успехите, които са били постигнати по време на мандата на Габриел в условията на непрекъснати кризи и процеси, които текат в района. Според него пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък между отношенията на двете страни.

“Днес потвърдихме високото равнище на сътрудничеството ни между България и Гърция”, заяви Герапетритис. По думите му ние сме и един общ трансевропейски възел за трансфер на горива.

Гърция и България споделят един обмен по отношение на движението на хора, посочи още той и добави, че контактът между хората е много важен и можем да развием културния и академичния обмен.


Снимка: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар