Гръцкият външен министър в Белград: Гърция няма да признае Косово – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви днес в Белград, че Гърция няма да признае независимостта на Косово, като уточни, че косовското представителство, което се планира да бъде открито в Атина, ще бъде търговско, а не дипломатическо, предаде агенция Бета.

“Още през 2011 и 2014 г., по време на тогавашното правителство, бе договорено да се открие търговско представителство на Косово. Когато бъде открито, то няма да бъде дипломатическо представителство. Такова нещо не е нито договорено, нито предвидено”, каза Кодзиас на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич.

Дачич потвърди, че на срещата с Кодзиас са разговаряли на тази тема, като изтъкна, че “това не е признание или промяна на позицията” за Косово. Той благодари на гръцкия министър за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия.

Попитан за преговорите по спора за името на Македония, Кодзиас каза, че е направена крачка напред, а ключът към решаването на спора е “реализъм и прагматизъм”.

“Нужен е компромис. Двете страни трябва да разберат, че не могат да получат всичко”, добави гръцкият министър.
Дачич коментира, че най-плодотворно е да се разговаря директно за установяването на тези проблеми, които “засягат миналото, традицията и историята на региона”.

“Сърбия проявява разбиране към позицията на Гърция”, каза Дачич, отбелязвайки, че признаването на Македония под конституционното ѝ име Република Македония е било “необмислен ход” на Белград. Той изтъкна още, че поведението на Македония към Сърбия е било “неадекватно”, като припомни, че Скопие призна независимостта на Косово.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар