Гръцкия премиер за европреговорите с РСМ: Не подкрепяме България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърция обърна гръб на България в спора ни с Република Северна Македония относно изпълнението на договора, който би им гарантирал нашето „Да“ за прием в Евросюза.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина не подкрепя съпротивата на България по отношение процеса на присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

По време на интервю в кулоарите на Атинския демократичен форум, Мицотакис заяви: „Не подкрепяме България. Смятаме, че това е ненужно усложнение… Трябва да предложим на Западните Балкани много ясна европейска перспектива. Трябва да говорим открито за разширяването. Да покажем ясно, независимо дали са необходими 10 или 15 години, че Западните Балкани принадлежат към Европа“.

Заев: Всички ни искат в ЕС

„Всички срещи с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей бяха позитивни. Имаше три теми на разговор – икономическият инвестиционен план, срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения и, разбира се, въпросът с България“, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпроси след Осмия форум на гражданското общество на Западните Балкани, който се провежда днес в Скопие.

Няма, посочи Заев, никаква двусмисленост или неяснота в желанието на всички 27 страни-членки за бъдеща интеграция на Западните Балкани в ЕС и това ни бе пояснено от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от еврокомисаря Оливер Вархей.

„Първо дойде окуражаването на екипите между министерствата на външните работи да продължат в духа на намиране на приемливо решение. Усилията, които полага еврокомисарят Вархей и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, окуражени предишния ден от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, всички тези послания, които бяха изпратени – до края на годината, т.е. от 14 до 17 декември, когато е Европейският съвет, да имаме позитивно решение. Дотогава трябва да работим всички страни преди всичко Северна Македония и България, но и ЕС, за да постигнем целта“, заяви Заев.

За това дали е било разговаряно с европейските партньори за текста, публикуван от Ройтерс, за проблематизирането на разширяването, Заев каза, че е прочел и от докладите, които идват от министерството на външните работи и от нашите посланици, за разговорите на европейско ниво за формулировките, които като послание да се изпратят от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар