Кирил

Губим милиарди от ЕС заради кабинета Петков

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фирмите ще бъдат принудени да спрат работа, обектите няма да бъдат завършени

Искат среща с премиера в оставка

България може да загуби милиарди левове от ЕС заради нереализирани в срок обекти. Причината за това е, че правителството в оставка на Кирил Петков не е предприело действия за индексиране на договорите в строителството, за което от бранша настояват от месеци.

Рискът от нереализирани обекти нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди планирани инвестиции, както и до увеличаване на безработицата в отрасъл “Строителство”, алармират от Камарата на строителите в България.

“Въпросът с индексацията на договорите с публични възложители, освен че засяга повече от 3000 строителни фирми, наши членове, е от изключително значение за държавата и за изпълнението на всички проекти с европейско и национално финансиране. Рискът от нереализирани обекти нараства с всеки изминал ден. Ако обектите не бъдат завършени в срок, държавата ще трябва да възстанови милиарди по европейските програми, а отговорността за причинената щета към бюджета и българските данъкоплатци ще бъде на политиците. Ако в най-кратки срокове не бъдат взети необходимите мерки и не бъдат намерени адекватни решения, последствията, както за бранша, така и за държавата ще бъдат необратими”, гласи официална позиция на КСБ.

С изпратени писма Камарата на строителите в България настоява за спешни срещи в рамките на седмицата с Мирослав Иванов, и. д. председател на Народното събрание, Кирил Петков, премиер в оставка, Асен Василев, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в оставка, Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка и ръководствата на парламентарно представените партии в 47-ото Народно събрание.

“Във връзка със задълбочаващите се негативни последици от икономическите процеси на европейско и национално ниво, отразени в растяща инфлация на строителни материали, горива, енергия и разходи за труд, настояваме за провеждане на спешна среща с Вас”, се посочва в писмата.

“Ако няма реални действия и резултати от страна на парламентарно представените партии и правителството в рамките на следващата седмица, фирмите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство ще бъдат принудени от обстоятелствата да спрат работа и ще предприемат позволените от закона действия”, категорични са от КСБ. От Камарата напомнят, че отговорността за нереализираните обекти и загубата на средства, ще бъде на съответните институции.

Няма нарушения при текущия ремонт на пътища

Официално становище на институциите гласи, че технологията “студено рециклиране” се използва за текущ ремонт на пътищата.

Има становище за студеното рециклиране

Лъжа се оказаха думите на вицепремиера Асен Василев, според който с договори за текущ ремонт е възлаган основен ремонт на пътища. Заключението на междуведомствената работна група по договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата е, че в голямата си част възлаганите дейности за текущи ремонти представляват основни ремонти, което било нарушение на Закона за устройството на територията. Основание за това твърдение е използването на технологията “студено рециклиране”.

Но според официално становище на Агенция “Пътна инфраструктура”, изпратено до Българска браншова камара “Пътища” на 5 юли, използването на технологията “студено рециклиране” е за текущ ремонт. От АПИ са поискали становище на ДНСК за тази технология.

От ДНСК обясняват, че при този метод разрушената част от асфалтовата настилка се смила до определена дълбочина, смесва се със свързващо вещество и се полага отново. От ДНСК са потърсили мнението и на експерти от УАСГ, според които при този метод само се рециклира пласт от пътната настилка, не се променят характеристиките на пътя и затова е технология за текущ ремонт.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар