Гугъл сгафи брутално – сложи грешна снимка в статия за най-свирепия наш сериан убиец – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изкуствен интелект погрешно постави снимката на известен български софтуерен инженер, живеещ в Швейцария, като заглавна за статия за един от най-бруталните серийни убийци и изнасилвачи в историята на страната ни. Объркването е станало след като алгоритъмът на Гугъл е взел фотосът на Христо Георгиев и го е сложил автоматично като илюстрация за биографията на друг Христо Иванов, чиито прякор е “Садиста”. Новината съобщи самият софтуерен инженер, който написа, че не е сигурен дали грешката е адски забавна или изключително плашеща.

Христо Богданов Георгиев “Садиста” е роден в София. Той е отговорен за убийствата на 5 човека, основно жени. Той става “известен” с прякора си заради бруталния начин, по който отнема живота на жертвите си – с нож, намушквайки ги повече от 20-30 пъти и захвърляйки труповете край стари сгради. Разследването му е станало известно не само заради бруталността при екзекуциите, но и защото това е един от малкото подобни случаи в Народна република България. Той е арестуван и осъден на смърт чрез разстрел на 28 август 1980 г., когато е бил на едва 23 или 24 г.

Софтуерният инженер Христо Георгиев пък е роден в Ямбол. През 2016 г. лично президента Росен Плевнелиев награждава неговия студентски стартъп “Centrioda”, който през същата година е представил страната ни на Международния конкурс за стартъпи в Европа. Разработеният от Георгиев и екип негови колеги от университета софтуер помага на професионални собственици и управители на имоти да разпределят приходите си много по-ефективно.

Между двете личности буквално няма допирни точки, но въпреки това “безгрешният” алгоритъм на Гугъл е успял да обърка снимките им, като по този начин създава потенциални проблеми на Георгиев, който в момента работи в IT отдела на престижна банка в Швейцария.

“Нямам представа как това може да се е случило. Изглежда алгоритъмът на Гугъл някак погрешно е асоциирал моята снимка със статията за серийния убиец. Това е изключително странно, защото името ми не е специално, не е уникално; буквално има стотици други хора, които носят това име. Въпреки всичко това обаче моята лична снимка се озова на бруталната статия “Садиста”, написа Христо Георгиев.

Няколко дни по-късно статията за убиеца вече е променена и няма следа от снимката на софтуерния инженер. До момента обаче не е ясно дали от компанията са се извинили публично на Георгиев.

Грешката, макар привидно невинна, поставя на преден план сериозен проблем с информацията в интернет и това доколко може да се вярва на изкуственият интелект, който сортира данни в мрежата. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар