Гуцанов

Гуцанов мяука в ефир: Много е лошо това с руснаците, но ще го преглътнем!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Въпреки, че „Продължаваме промяната“ изпълниха едно от изискванията на БСП, за да участват в преговори за нов кабинет, именно Кирил Петков да не е премиер, те няма да бъдат никак леки“.

Това каза пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Именно отношенията с Русия и по думите му едноличните действия на министър-председателя в оставка е една от разделителните линии между партиите. Ако е имало шпионаж, да се оповестят и имената на българските граждани участвали в него, настоя още той.

Според БСП министър-председателят в оставка е взел еднолично решение за 70-те руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата – пълен прецедент в световната дипломация.

„Така, че нямаше как да продължим преговорите с „Продължаваме промяната“. Надяваме се, че едната от линиите, която ще коментираме и преодолеем е решаването на този конфликт и изключително тежката ситуация, който се създаде между София и Москва“, каза Гуцанов.

Левицата вчера предложи в НС на основание на Конституцията да бъде гласувано решение, с което да задължи МС да вземе действия за отлагане на тази нота. „Ние говорим за шпионаж, ако е имало на закритото заседание никой не е чул нищо за шпионаж. Едно е шпионаж, друга е реципрочност“, каза той.

Гуцанов попита кого са шпионирали и ако е така, то тогава тези 70 руски шпиони е трябвало да имат отношения с български граждани и то на оперативни позиции, където да има интересна информация. „Няма такива данни и никой не каза подобно нещо. Ако е така и има такива българи, защо те не са арестувани? Петков ни вкара в изключително тежка ситуация. Не можем да подложим страната на такова изпитание“, добави той.

По думите му категорично българският туризъм ще понесе огромни загуби. Енергийните ресурси също, които са част от националната сигурност. Какво правим, ако Русия спре доставките от петрол, попита депутатът.

„Ако не се нормализират отношенията с Русия, няма анализатор, който би казал какво точно ще се случи. Нещата са твърде непредсказуеми и трябва да се положат всички усилия. Ако е реципрочност – има логика. Ако е шпионаж – кои са тези шпиони и кой от българска страна е давал тази информация. Не могат да се подлагат на изпитание икономическите и историческите отношения между България и Русия и националната сигурност на България“, каза той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар