Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките

Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Няма да има таван на цените, а на надценките”, каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края на церемонията на наградите “Икономика на светло” за 2022 г. “Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние”, добави той.

Премиерът Донев изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител, съобщи БТА.Служебният министър-председател обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига – от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.


“Трябва да има обществена нетърпимост към сивата икономика във всичките й проявления”, каза още Донев. По думите на премиера повече пари сега всъщност вземат много повече за години напред.

“Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери от обществения, икономическия и най-вече на социалния живот на държавата. Тя оказва негативно въздействие и има своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, бюджета на държавата и общините, условията на труд, качеството на работните места в българските предприятия”, изтъкна служебният премиер.

Според Донев всички нелоялни практики, както и нелоялната конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за развитието и нарастването на благосъстоянието на обществото. Служебният премиер добави, че рецептата е обществена нетърпимост, прецизно законодателство и стриктен контрол на проявленията на сивата икономика.

“Сивата икономика е като хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права и с недобрите условия на труд, при които се трудят българските работници, обхванати от сивия сектор”, коментира още Гълъб Донев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар