Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това коментира в интервю за NOVA служебният премиер Гълъб Донев.

“Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: “Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

“Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното – финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. “Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от “погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

Гълъб Донев коментира предложението на служебния кабинет за т.нар. данък свръхпечалба. Това е солидарна еднократна такса, която са въвели много държави в Европейския съюз (ЕС). Методиката, която е разработена за тази солидарна такса, е съгласно регламента на ЕС – подобна на начина, по който се иззема в момента свръхпечалбата от енергийните компании, каза премиерът. От 1 юли 2023 година се предвижда всички компании, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса, обясни Донев. Премиерът подчерта, че малкият и средният бизнес, семейните компании по никакъв начин няма да бъдат засегнати от този данък. Такава солидарна такса въведоха и Франция, и Нидерландия, и Белгия. За да може държавата да си позволи други социални плащания, разясни Донев, но добави, че всичко е в ръцете на народните представители, които ще влязат в следващия парламент.

Борбата с високите цени

По думите на Донев след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

“В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, добави той.

По отношение на предлагания от кабинета таван на надценката, премиерът каза, че все още се водят разговори с търговските вериги. Ние търсим онези механизми, които могат да доведат до това цените на хранителните стоки да бъдат в нормални граници. Ще проведем още разговори с търговските вериги – искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да видим ценообразуването. Когато имаме необосновано нарастване на търговските надценки, там, където те нарастват, трябва да се види има ли обективни причини за това нарастване, коментира Донев.

През всичките тези месеци нито за секунда не съм се отклонявал от конкретния ангажимент да решавам проблемите на българските граждани. Положението, в което се намира държавата – стабилния икономически тренд, международната стабилност, се дължи на служебното правителство, каза премиерът в отговор на въпрос каква оценка поставя на служебния кабинет и на себе си като министър-председател. Според Донев най-добре за държавата е да няма нужда от следващо служебно правителство след изборите на 2 април.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар