Гълъб Донев смята за възможна актуализацията на пенсиите до края на годината

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство, за да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати”. Това заяви в студиото на Нова министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.


Кои пенсионери ще получат осъвременяване на пенсиите и кои не

По думите му в момента служебното правителство в момента подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

В момента се обсъждат няколко варианта, които да постигат различни резултати. При единия вариант ще бъдат засегнати по-малко хора, при другия малко повече. Има и комбинация от двата варианта, която е възможна, каза наскоро пред Dir.bg директорът на Балканския институт по социална политика Иван Нейков. Нека експертите на НОИ да довършат тези механизми, които в момента се подготвят. Тогава в рамките на едно широко обсъждане да се реши кой от вариантите да бъде приложен, отбеляза той.

Нейков изтъкна, че не всички пенсии ще бъдат осъвременени, а преди всичко пенсии от предишни години, а не от последните.

Всичко зависи, колко средства ще бъдат предоставени и как – дали наведнъж или на етапи. Това ще определя и темпото, с което ще бъде направено това осъвременяване, дали отведнъж или за някакъв по-дълъг период – на стъпки. Да се постигне това осъвременяване е въпрос на конкретни финансови възможности, обясни Иван Нейков.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар