Гърбатите китове се оказаха спасители супергерои

Любопитно, Наука, Развлечение, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърбат китУчени се натъкнаха на рядко срещана проява на междувидов алтруизъм – гърбати китове спасяват тюлени от нападения на косатки, съобщи Лента.

Зоолози изследвали 116 известни случая, при които гърбати китове нападнали косатки. Целта била да се потърси обяснение на мотивите за тези нападения. В 90 на сто от случаите жертви на косатките били други животни, а това свидетелства за алтруистичното желание на гърбатите китове да защитят “чужди”.

Косатки често нападат гърбати китове бебета, тъй като във възрастните екземпляри от вида виждат прекалено силни съперници. По всичко изглежда, че като нападат косатки, гърбатите китове се ръководят от инстинкта да защитят потомството си, макар в редица случаи да не става дума за собствената им челяд, а за животни от други видове.

“Смятам, че те се съобразяват с просто правило – ако видиш нападение на косатка, трябва да се намесиш – заяви ръководителят на изследването Робърт Питман от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ. – Макар взаимната изгода да може да обясни колективната защита на всички малки, гърбатите китове не извличат полза от защитата на други животни при нападения на косатки. Следователно не трябва да се изключва междувидовият алтруизъм, независимо дали преднамерен или непреднамерен.”

Източник: БТА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар