Гърция вдига повторно минималната заплата

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

гърция ще повиши минималната работна заплата от 1 май за втори път тази година, за да компенсира намаляването на доходите на домакинствата заради растящата инфлация. Това заяви премиерът Кириакос Мицотакис в сряда.

 

„Световният скок на инфлацията удря ниските доходи. От 1 май основната заплата ще се повиши с 50 евро на месец до 713 евро на месец“, каза Мицотакис в телевизионно обръщение.

 

Консервативното правителство повиши месечната брутна минимална заплата с около 2% до 663 евро през януари, което означава, че с новото увеличение минималната работна заплата ще се повиши с 9.7%.

 

 

Потребителската инфлация в Гърция се покачи до 8.9% през март, достигайки най-високото си ниво от 27 години, като скокът в цените на енергията влоши стандарта на живот на гърците, пише Ройтерс. Цените на природния газ скочиха с 68.3% на годишна база, а цените на електроенергията се повишиха със 79.3%.

 

Хиляди излязоха по улиците на Атина по-рано този месец, за да протестират срещу това, което според тях е „задълбочаваща се криза“ на покачващите се цени.

 

„Споделената агония, която виждам по лицето на всички, е високата цена, дължаща се на международната енергийна криза и войната в Украйна, цените на електричеството, на бензиностанцията, на рафта на (супермаркета),“ каза Мицотакис.

 

Той призна, че нивата на заплащане са „наистина ниски в нашата страна“.

 

„Раните от 10-годишната финансова криза не са зараснали и сега скокът на инфлацията в световен мащаб удря преди всичко ниските доходи и безработните. Моето решение днес е насочено към тях“, каза Мицотакис, чийто мандат изтича догодина

 

Правителството е похарчило около 4 милиарда евро за субсидиране на сметките за електроенергия за домакинствата, бизнеса и фермерите, изправени пред нарастващите сметки за ток и газ от миналата година. Кабинетът съобщи тази седмица, че национален план за „решителна“ намеса в цената на електроенергията, за да смекчи въздействието върху потребителите, ако ЕС не предприеме скоро действия по проблема.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар