Гърция дава €2000 за всяко дете, родено в страната

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С голямо мнозинство гръцкият парламент прие снощи законодателни промени, с които се отпуска еднократна помощ от 2000 евро за всяко дете, родено в Гърция след 1 януари тази година, съобщиха АНА-МПА и БТА.

 

Тази разпоредба беше приета с гласовете на всички парламентарни групи освен МеРА25, която се въздържа.

 

Условието за отпускане на помощта е майката да пребивава постоянно и законно в Гърция, уточнява в. “Етнос”.

 

С новоприетия закон се променят и критериите за отпускане на три основни социални надбавки – за дете, за жилище и за планински и необлагодетелствани райони.

 

С промените имигрантите, които живеят законно в Гърция, ще се нуждаят от 12 години данъчна регистрация, за да получават надбавки за дете и за наем. Досега този срок беше 5 години.

 

Като допълнителен критерий за надбавките, освен подоходния, се въвежда и задължителното посещаване на училище от непълнолетните деца в семейството.

 

Новата помощ при раждане е в контекста както на социалните мерки, така и на мерките, които предприема гръцкото правителство за справяне с демографската криза в страната.

 

Гърция има застаряващо население както повечето страни в Европа, но демографската картина стана особено неблагоприятна след началото на икономическата криза, която от една страна намали средния брой деца, които ражда една жена в Гърция, а от друга – над половин милион гърци, предимно млади хора, заминаха за чужбина в търсене на работа и по-осигурен живот. От 2011 г. страната има отрицателен прираст, а през 2017 г. ражданията са били около 88 хиляди, докато смъртните случаи – над 124 хиляди.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар