Гърция и Италия опровергаха твърдения, че ще приемат мигранти от САЩ

Гърция и Италия опровергаха твърдения, че ще приемат мигранти от САЩ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърция и Италия днес опровергаха информации, че САЩ планират да прехвърлят в нея известен брой мигранти от Латинска Америка, за да ги демотивират да предприемат пътуването до границата на САЩ с Мексико, предаде Ройтерс.

В четвъртък “Си Би Ес нюз” (CBS News) съобщи, че схемата предвижда Гърция и Италия да приемат малък брой мигранти, които вече са преминали през проверка в американските миграционни служби, създадени миналата година в четири латиноамерикански страни с цел обработка на документите на мигранти, които се надяват да достигнат до САЩ.

“Съобщението на “Си Би Ес” не е вярно. Няма нито споразумение, нито искане от САЩ за прехвърляне на легални мигранти в Гърция”, написа гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис в платформата “Екс”.

Източник от кабинета на италианския премиер Джорджа Мелони е определил твърденията като “напълно подвеждащи”, но същевременно е потвърдил, че Италия и САЩ са в ранен етап на обсъждане на много ограничена програма за обмен на мигранти, според която САЩ ще приемат някои мигранти от Либия, докато “определени европейски средиземноморски страни ще подслонят няколко десетки” кандидати за убежище от Латинска Америка. Източникът е уточнил, че ако това бъде договорено, Италия се очаква да приеме “около 20” венецуелци от италиански произход.

Друг източник от италианското министерство на вътрешните работи е казал, че “Италия никога не би се съгласила на прехвърлянето на стотици хора на нейна територия, при положение, че тя вече полага значителни усилия по отношение на посрещането на мигранти”.

Засега схема за прехвърляне на мигранти се предвижда в споразумението между Италия и Албания, според което Италия ще изгради в Албания центрове за разглеждане на молби за убежище на мигранти, които ще изпрати в балканската страна.

Тази спогодба има сходства с британския план за прехвърляне на кандидати за убежище в Руанда в Източна Африка като мярка за демотивиране на мигрантите, които пресичат Ламанша с малки лодки от Франция.

През следващата седмица се очаква американският президент Джо Байдън да подпише изпълнителна заповед, насочена към ограничаването на миграцията през южната граница с Мексико, са казали вчера двама източници, запознати с плановете.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар