Гърция и Турция ще се въоръжат със стелт изтребители

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърция и Турция ще оборудват армиите си със стелт самолети през 2028 г. Двете “най-неприятелските” страни в НАТО продължават военната си надпревара, коментира BusinessInsider.

Гърция ще закупи от САЩ F-35, а Турция ще разчита на своя собствен самолет TAI KAAN.

Сравнете как изглеждат двата стелт самолета >> >> >>

Гърция и Турция са членки на НАТО, но също така имат дългогодишни политически и териториални спорове, а конкуриращите им се претенции в Егейско море често са били на ръба от ескалация. В близкото минало Атина и Анкара не веднъж са се заплашвали с военни инвазии.

Стелтът на Гърция

Атина първоначално е поръчала 20 изтребителя F-35A. Те трябва да бъдат доставени между 2028 г. и 2033 г. След доставянето им Гърция ще има опция да закупи още 24 бройки от самолета.

Атина има много добри връзки с Франция, на чиято военна индустрия е редовен клиент. Това прави доста вероятно след 2040 година Гърция да започне преговори за покупката на бъдещия френски стелт изтребител от шесто поколение. Атина обаче винаги ще има и опцията да увеличи своята флотилия от F-35A.

F-35A е дълъг 15 метра, а размахът на крилете е 10 метра. Самолетът може да носи голям арсенал от умни бомби и ракета, като максималното тегло на въоръжението е 8 тона. Максималната скорост е 1930 км/ч. Бойният обсег е 1 200 км, а таванът на полета – 15 000 метра. 

Военните експерти изтъкват, че докато турският стелт тепърва трябва да се доказва, то F-35A вече е летял и е част от армиите на други страни в НАТО. B пpoгpaмaтa вече yчacтвaт Aвcтpaлия, Beлиĸoбpитaния, Дaния, Изpaeл, Итaлия, Hopвeгия, Xoлaндия, Южнa Kopeя и Япoния. Германия, Швейцария и Полша са други страни, които също ще се въоръжат с F-35.

Освен това времевата рамка на Гърция за получаване на F-35 е по-реалистична от тази на Турция за TF Kaan, тъй като последният все още не е завършил развойния си цикъл.

Цeнaтa нa eдин caмoлeт F-35 e 150 млн. дoлapa, a вceĸи чac, в ĸoйтo e във въздyxa, cтpyвa 35 000 дoлapa.

Стелтът на Турция

Прототипът на първия турски стелт изтребител вече е напълно готов. Ръководителят на Turkish Aerospace Industries (TAI) Темел Котил каза в телевизионна програма, че са самолетът ще полети на 27 декември или 5 години по-рано от планираното.

TFX Kaan има дължина от 21 метра и размах на крилете от 14 метра. Максимална скорост е 2 222 км/ч. Бойният обсег е 1 100 км, а таванът на полета – 17 000 метра.

Самолетът се задвижва от два двигателя. Те GE F110, като агрегатът е ползван при F-15 и F-16. Турция има лиценз за производството му.

Турският самолет може да носи голям арсенал от ракети въздух-въздух, въздух-земя и управляеми бомби. Сред тях влиза и първата турска стелт крилата ракета.

Друга важна характеристика е монтирането на AESA радар с активна фазирана решетка. Това позволява откриването и проследяването на няколко мишени едновременно.

Възможностите на TFX Kaan се подсилват и от шлем от ново поколение, който отново ще е турски и ще доставя повече информация на пилота.

Фюзелажа на самолета е изграден от специални композити. Заедно със специалната му форма те дават на самолета стелт характеристики. Очаква се радарната забележимост на изтребителя да бъде по-ниска от тази на Су-57.

Самолетът от пето поколение KAAN е разработен от TAI с цел да замени застаряващия флот F-16 на турската армия. Турция започна проекта, след като САЩ отказа да продаде F-35 на Анкара. Причината – Турция не се отказа от покупката на новата руска ПВО система С-400л

Цената на TAI KAAN е секретна, но според прогнозите една бройка ще струва около 100 милиона долара. Очаква се от TFX Kaan да бъдат изградени над 250 бройки. Възможно е количеството да надхвърли 300, ако бъдат намерени чуждестранни клиенти за самолета. Пакистан и Азербайджан са най-вероятните чуждестранни купувачи.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар