Г-7 дават 50 млрд. долара на Украйна от приходите от замразени руски активи

Г-7 дават 50 млрд. долара на Украйна от приходите от замразени руски активи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА/Pool Photo via AP, Christopher Furlong

Г-7 дават 50 млрд. долара на Украйна от приходите от замразени руски активи

Средствата ще се ползват за засилване на украинската военна отбрана срещу Русия, за възстановяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет

Страните от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 милиардна долара, за който да използват приходите от замразени руски държавни активи. Това съобщиха ДПА и БТА, позовавайки се на дипломатически източници. 

Украйна ще използва средствата, за да засили военната си отбрана срещу Русия, за възстановяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет, стана ясно в първия ден от срещата на върха в Италия на лидерите на най-развитите икономики в света.

Правителството на САЩ посочи, че около 280 милиарда долара активи на Руската централна банка (РЦБ) са били блокирани от западните страни заради санкциите, наложени на Москва от началото на инвазията в Украйна преди повече от две години.

По-голямата част от замразените средства са на територията на ЕС. Страните членки на блока неотдавна одобриха лихвите, натрупани от руските активи, да бъдат използвани за финансиране на помощ за Киев.

Базираната в Брюксел финансова институция “Юроклиър” (Euroclear), която към момента е държател на най-голяма част от замразените активи на РЦБ, неотдавна съобщи, че е събрала около 4,4 млрд. евро лихви през 2023 г.

Планирането на структурата на кредитния пакет върви от месеци. Съединените щати първоначално настояваха да се използват не само приходите от лихви, но и самите замразени активи и с тях да се предостави финансова подкрепа на Киев. Някои европейски страни обаче имат сериозни резерви към подобен подход.

Срещата на върха на Г-7 в южния европейски град Бари започна днес и е до събота, 15 юни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар