Г-7 постепенно ще прекрати вноса на руски петрол

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните от Групата на седемте (Г-7) се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол, а САЩ представиха санкции срещу ръководители на „Газпромбанк“ и други предприятия, за да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс.

САЩ наложиха охлаждащи санкции на

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването на страната му в Украйна и последвалите смъртоносни последици. Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 проведоха в неделя видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката.

ЕС иска да наложи новите антируски санкции, но разногласия за петролното ембарго ги блокира

„Поемаме ангажимент за постепенно премахване на зависимостта ни от руската енергия, включително чрез постепенно прекратяване или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано“, заявиха лидерите на Г-7 в съвместно изявление. „Ще работим заедно и с нашите партньори, за да осигурим стабилни и устойчиви световни енергийни доставки и достъпни цени за потребителите.“

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Междувременно Съединените щати представиха санкции срещу три руски телевизии, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и наложиха около 2600 визови ограничения на руски и беларуски представители.

Мерките, наложени на ръководството на „Газпромбанк“, са първите, които засягат големия руски износител на газ. САЩ и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа – основния клиент на Русия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар