Г-7 се споразумя за таван на цената на руския петрол – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) се споразумяха в петък да наложат таван на цените на руския петрол. Целта е намаляване на приходите за войната на Москва в Украйна, съобщи Ройтерс. Според агенцията в изявлението на министрите са пропуснати ключови подробности от плана.

Договорката е заедно с тавана на цената за внос на петрол да се положат усилия за поддържане на потока на суровия петрол, за да избегнат скокове на цените.Министрите от клуба на богатите индустриални демокрации потвърдиха ангажимента си към плана след виртуална среща. Те казаха обаче, че нивото на тавана на цените за барел ще бъде определено по-късно “въз основа на набор от технически данни”, които ще бъдат договорени от коалицията от страни, които го прилагат.


“Днес потвърждаваме нашето съвместно политическо намерение да финализираме и приложим цялостна забрана на услуги, които позволяват морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб”, стана ясно от изявлението на министрите от Г-7.

Според него предоставянето на услуги за морски транспорт, включително застраховане и финансиране, ще бъде разрешено само ако руските петролни товари са закупени на или под ценовото ниво, “определено от широката коалиция от страни, които се придържат към и прилагат тавана на цените”.

Министрите казаха, че ще работят за финализиране на детайлите с цел плана да се приведе в съответствие с началото на санкциите на Европейския съюз, които ще забранят вноса на руски петрол в блока от декември.

G7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати.

Министрите казаха, че ще се стремят към по-широка коалиция от държави вносителки на петрол, които да прилагат тавана.

ЕС обмисля таван на цените на газа

“Време е да се въведе таван на цените на руския газ в ЕС”, обяви също в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Страните от ЕС се споразумяха да ограничат потреблението на газ тази зима, но докато някои правителства въведоха национални мерки за пестене на електроенергия, други страни от ЕС все още не са обединили усилията си в тази насока.

В документа на ЕС, с който “Ройтерс” разполага, се казва, че предложените промени могат да бъдат приложени бързо, за да донесат “незабавна полза” по време на настоящата енергийна криза.

Медведев: При таван на цените в ЕС няма да има газ

При таван на цените в Европа просто няма да има руски газ, коментира по-късно Дмитрий Медведев, зам.-ръководителна руския Съвет за сигурност. “Ще стане като с петрола. В Европа просто няма да има руски газ”, предупреди той.

Русия намали доставките на газ за Европа, след като Москва нахлу в Украйна, което доведе до рекордно високи цени на газа и накара държавите да се борят да купуват неруски количества газ и да предпазват потребителите от нарастващи сметки.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят отговора си на скока на цените. Няколко дни по-късно, на 14 септември, Урсула фон дер Лайен ще изложи идеите на комисията за спешни мерки на ЕС за справяне с ценовия скок.

Според документа на Комисията, с който “Ройтерс” разполага, предстоящите предложения на Европейската комисия за справяне с рязкото повишаване на цените на енергията трябва да включват таван на цените за някои производители на електроенергия, които не работят с газ.

Източник: Медиапул

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар