Г7 се споразумя да определя фиксирана цена за руския петрол

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Групата на седемте най-богати страни в света и Австралия се договориха за определяне на фиксирана цена на руския петрол по-късно този месец, вместо да приемат плаващ курс, съобщиха източници на Ройтерс вчера.

Представители на САЩ и страните от Г7 бяха в интензивни преговори през последните седмици относно безпрецедентния план за ограничаване на цените на доставките на петрол по море, който се планира да влезе в сила на 5 декември – за да се гарантират, че санкциите на ЕС и САЩ, насочени към ограничаване възможностите на Москва да финансира инвазията си в Украйна, няма да повлияят негативно на световния пазар на петрол.„Коалицията се съгласи, че таванът на цените ще бъде фиксирана цена, която ще се преразглежда редовно“, каза източник от коалицията, който не е упълномощен да говори публично, цитиран и от БТА.


„Това ще увеличи стабилността на пазара и ще опрости спазването на изискванията, за да се сведе до минимум тежестта върху участниците в пазара.“

Самата първоначална цена не е определена, но това трябва да стане в следващите седмици, съобщиха многобройни източници. партньорите в коалицията се споразумяха да преразглеждат редовно фиксираната цена и да я ревизират при необходимост, съобщи източникът, без да разкрива повече подробности.

Недостатък на договорената фиксирана цена е, че тя ще изисква повече срещи на коалицията и бюрокрацията, за да се преразглежда редовно, каза източникът.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и други представители на Г7 твърдят, че горната граница на цените, която трябва да започне да действа на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за петролните продукти, ще свие финансирането за Русия, без да намали доставките за потребителите.

Русия заяви, че ще откаже да доставя петрол на държави, които определят пределни цени.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар