Дават по-високи обезщетения за безработица – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дават по-високи обезщетения за безработица

сто кадър, НОВА

Първите корекции в проектите за бюджетни закони вече са заявени. След дълго заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество по трите проекта днес, социалният министър Георги Гьоков съобщи, че границите на обезщетенията за безработица ще се повишат, като увеличение ще има не само при минималния им размер, но и при максималния. Така най-ниското дневно обезщетение ще е 18 лв. при заложени 15, а най-високото ще бъде 85,71 лв. при 74,29 лв. сега, уточниха от правителствената пресслужба.Първоначално кабинетът смяташе да увеличи само минимума, а максимумът да остане без промяна. Това обаче беше несправедливо на фона на увеличението на максималния осигурителен доход. Засега за други корекции в проектите не се съобщава.


И работодателите, и синдикатите имат доста критики към проектите. Здравният бюджет получи подкрепа от АИКБ и Съюза за стопанска инициатива. БТПП и КРИБ го подкрепиха с бележки, а БСК, КНСБ и КТ „Подкрепа“ се въздържат от подкрепа. Проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване не получи от нито една организация пълна подкрепа. „Подкрепа“, ССИ и БТПП го подкрепят с бележки, БСК и КНСБ се въздържат от цялостна подкрепа, АИКБ и КРИБ не подкрепят.

Резерви към проекта на държавен бюджет и на средносрочната бюджетна прогноза имат АИКБ и БСК. БТПП принципно го подкрепя, ССИ подкрепя с бележки, а КРИБ не подкрепя. КНСБ оценява позитивно усилията на правителството в ключови сектори, като изразява категорично несъгласие с политиката по доходите и в данъчната система. КТ „Подкрепа“ също подкрепя определени политики, но има редица препоръки.

Всички становища са публикувани на сайта на Националния съвет за тристранно сътрудничество .

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Българската стопанска камара напомня в становището си по бюджета на държавното обществено осигуряване, че години наред бизнесът носи тежестта на „временната“ мярка да плаща първите три дни от болничния, а НОИ да се включва чак от четвъртия ден. През годините е имало редица опити да се намали това обезщетение, като през 2019 г. едва не се прокара решение първият ден да е неплатен, т.е. за сметка на осигурения служител.

В крайна сметка нормативната уредба е без промяна, но пандемията породи нови проблеми с болничните, като масово в момента хората губят дни, тъй като болничен за COVID-19 се издава дни поне два дни след разболяването (в обичайния случай става на следващия ден след положителния резултат).

С предлагания проект на бюджет продължават да се „наказват“ лицата с високи доходи, които са инвестирали време и средства, за да се квалифицират и да престират труд с висока добавена стойност, за който получават по-високо възнаграждение, коментират от стопанската камара.

Много критичен е погледът и към здравния бюджет, където БСК не вижда реформи. Камарата припомня и голямата диспропорция между здравните вноски, плащани от държавата за осигуряваните от нея лица, спрямо останалите. Размерът на осигурителните  вноски, които прави реалният бизнес, е  средно 101 лв., а тези за осигуряваните от държавата лица е около 34 лв.

КТ „Подкрепа“ смята, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи спрямо тавана на пенсиите, с който е обвързан по силата на текст в Кодекса за социално осигуряване, замразен от няколко години. Според този текст таванът на пенсиите трябва да е 40% от максималния осигурителен доход. За да не бъде нарушен за поредна година този принцип, следва или максималната пенсия да бъде намалена до 1360 лв., или максималният осигурителен доход да стане 3750 лв. КТ „Подкрепа“ намира второто решение за значително по-справедливо, посочват от синдиката.

„Подкрепа“ аргументира и по-високи нива на минималното и максималното обезщетение за безработица, за които смята, че трябва да бъдат 60% съответно от минималната заплата и максималния осигурителен доход. Това би ги увеличило на 21 и 97 лв.

Синдикатът, чийто президент Димитър Манолов в момента председателства надзорния съвет на НОИ иска и 15% увеличение на заплатите в осигурителния институт.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар