Дадоха Жени Начева на прокуратурата заради договор с адвокати

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Aнтикорупционната комисия даде на прокурор бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева за оказан натиск върху ексуправителя на “Бул Био” Сашо Генов да сключи неизгоден договор с чужда адвокатска кантора.

Това става ясно от съобщение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнема на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

От антикорупционната комисия обясняват, че въпреки предприетите оперативно-издирвателни действия, оригинален договор с “Уайт енд Кейс” или официално регистриран негов екземпляр не е открит. С него не разполагали нито в “Бул Био”, нито в здравното ведомство.

“В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми (по откритите досега фактури) са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа пълно съдействие на дирекция “Противодействие на корупцията”. Министър Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора”, уточняват от КПКОНПИ.

На 14 юли 2021 г. комисията е решила всички материали да бъдат изпратени на прокуратурата с оглед данните за длъжностно престъпление, осъществено от бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева.

За случая съобщи преди седмица зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Казусът е от 2018 г., когато Министерският съвет решава да прекрати дългосрочен договор за представителство и продажба на БЦЖ ваксини между “Бул Био” и канадското дружество “Интервакс”. За целта българската фирма започва процедура за подбор и наема българско адвокатско дружество, с което е сключен договор за правно обслужване. От адвокатите се иска да предприемат действия за прекратяването на този договор, както и да осъществят процесуално представителство при евентуално възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина.

Въпреки това тогавашният зам.-министър на здравеопазването Жени Начева изпратила на управителя на “Бул Био” Сашо Генов данни за контакт с чуждата правна фирма “Уайт енд Кейс”, както и проектодоговор с нея със същия предмет. По спомени на Генов сумата в този договор била не по-малка от 350 000 евро. Това се случва, независимо че от “Бул Био” информирали Министерството на здравеопазването за сключения договор за правно обслужване с българска адвокатска фирма за 48 000 лева.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар