Мая

ДАЛАВЕРИ! Мая Манолова скочи срещу близката до Киро компания МЕТ: Реализираха си плюс 110 млн. лв. и продават отново на руски газ, само че с 30% по-скъп. „Промяната“ се изкуши от корупцията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хората продължават да протестират, въпреки 25-те стотинки, които „щедро“ властта им дава. Ако министрите и депутатите ходеха на бензиностанциите със собствените си автомобили, а не с НСО или със служебни, щяха да знаят, че тези 25 ст. отдавна са „изядени“ и са включени в безобразното повишаване на цените на горивата. А то е и абсолютно спекулативно. Това каза пред Би Ти Ви лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова.

Според нея с „ходатайството и лобизма на финансовия министър и на премиера пред ЕК за това да сме единственото изключение – държава-членка на ЕС с излаз на море да продължава да получава руски петрол, очевидно печели единствено „Лукойл Нефтохим“ и фирмата, която е на входа и изхода на рафинерията. Всички парични потоци отиват в Швейцария, където е регистрирана фирмата. Реално с левче отгоре на бензина означава 3,5 млрд. лв. плюс за рафинерията и минус за джобовете на българите. Тези 25 ст. идват от държавната хазна, т.е. ние ще платим едни 150 млн. лв., но „Лукойл“ с любезното съдействие на правителството няма да бъде пипната„, отбеляза тя.

„Те демонстрираха желание снабдяването с руски петрол да продължи, докато по отношение на руския газ поведението беше точно обратното. Кое наложи този двоен стандарт?“, попита Манолова.

Тя изтъкна, че е нужен с решение на парламента таван на цената на дизела и бензина с левче надолу.

„Австрия, Германия, Италия, Франция продължават да купуват от „Газпром“. Единствените, които се отказаха, бяха България и Полша. Но Полша купува през Германия по-евтин от този, който получаваше от русия. Зад този театрален жест, едно лицемерно действие уж в подчинение на европейските разпореждания цената я платиха българските граждани. И аз тук подозирам икономически интерес. „Случайно“ през месец май една фирма посредник, близка до властта реализира плюс от 110 млн. лв. от по-скъпия газ. Става дума за фирмата МЕТ, която е доставчикът отново на руски газ, отново на „Газпром“, само че с 30% по-скъп. Ако ударим чертата, това правителство успя да ни докара до ситуация, в която нямаме газ, нямаме европейски пари, инфлацията е два пъти по-висока от европейската, икономиката е на колене и българските граждани нямат подкрепа от властта“, заяви Мая Манолова.

Тя изброи трите най-важни теми за българина: цената на бензина и дизела, цените на храните и цените на битовите сметки, които летят нагоре. „По най-важните теми на хората властта си затвори очите“, отбеляза Манолова.

Манолова допълни: „Разочарованието е огромно. Хората наистина имаха надежда, че ще има битка с корупцията и че ще има подкрепа от държавата. Хората искаха едни простички неща. Оказа се, че „Промяната“ се изкуши от корупцията и се оказа безпомощна да се справи със статуквото. Ето – и сделките с газ, високите цени на горивата. Пак ще кажа – „Газпром“ не спряха доставките, ние се отказахме от договора и сме единствената държава, която сме заплашени от това „Газпром“ да си потърси правата в Арбитражния съд“.

„Това правителство и този парламент са морално изчерпани вече и много се надявам откритото наддаване за депутатски глави, търгът за депутати с явно наддаване да бъде прекратен и да не покажат отново пред българските граждани грозното лице на алъш-вериша в парламента“, заяви Манолова.

Според нея напускането на един депутат на парламентарната си група се прави по съвест, а не „след есемеси и разговори по стаи“.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар