Далавери Симеонов: Изцяло сме на страната на Украйна срещу Русия!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агресивното завземане на Крим и райони в Източна Украйна, където и към момента се води една война, в която падат невинни жертви – считаме това за един недопустим и ретрограден политически акт на Русия, подчерта вицепремиерът.

Българчетата ще могат да изучават родния си език в украинските училища и при новия образователен закон в Украйна.

Това се казва в декларация, подписана днес от министрите на образованието Красимир Вълчев и Лилия Гриневич.

“Освен това сме готови да разширим тези възможности, така че децата да се обучават на родния си език, като започнем от началните училища и продължавайки изучаването на няколко предмета на български”, увери Гриневич след среща в Министерския съвет с вицепремиера Валери Симеонов.

Симеонов заяви, че България подкрепя териториалната цялост на Украйна.

“Агресивното завземане на Крим и райони в Източна Украйна, където и към момента се води една война, в която падат невинни жертви – считаме това за един недопустим и ретрограден политически акт на Русия и заставаме изцяло в подкрепа на справедливата борба за независимост на украинската държава”, заяви българският вицепремиер.

Министър Гриневич е на посещение у нас за обсъждане с българските институции на учебните програми и планове на Украйна за изучаване на роден език от българското малцинство в страната.

Това е в отговор на поетия ангажимент от президента на Украйна Петро Порошенко по време на срещата му в ООН през септември 2017 г. с българския държавен глава.

Министър Гриневич запозна българския президент с действията на украинската страна за осигуряване и обучение на достатъчно преподаватели по български език в Украйна. „Пълноценната интеграция на сънародниците ни в украинското общество изисква осигуряването на обучение както на украински език, така и на достатъчно по обем и качество изучаване на роден език в рамките на средния курс на образование. Признателни сме за отговорното отношение на Украйна към този важен за България въпрос и сме готови за конструктивен диалог”, заяви Румен Радев.

Съхраняването на административната цялост на историческия Болградски регион, в който живеят много наши сънародници в Украйна, също беше потвърдено на срещата. Министър Гриневич посочи и че е взето решение от украинското правителство за отпадане на засиления контрол върху дейността, осъществявана от български компании в страната, поради различните данъчни ставки в България и Украйна, за което също беше поет ангажимент от страна на президента Петро Порошенко по време на разговора му с президента Румен Радев в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за задълбочаване на сътрудничеството на Украйна с ЕС, както и желанието на България за свикване в скоро време на заседание на двустранната комисия за икономическо сътрудничество, на което да бъдат набелязани конкретни проекти от взаимен интерес.

Епицентър. БГ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар