Демократична българия

Дали е случайно, че всяка родолюбива инициатива, финансирана предимно с частни средства, веднага среща яростен отпор от предателите ППДЕБЪ+?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проблемът наистина ли е с височината на съоръжението и мястото, на което ще е поставено, или касае флага

Дали е случайно, че всяка родолюбива инициатива, финансирана предимно с частни средства, веднага среща яростен отпор

Коя е най-важната тема от последните десетина дни? Не, не е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, дори не е и заявката му, че вероятно влиза в политиката, не е и това, че доскорошният общ враг на Тутаканската селищна система, разбирайте на ДБ, ПП и прочее  ще прави общ законопроект за конституционни промени с вече посочените две партии, не е и че за пореден път РСМ ни показаха как се лобира и до какво води нашата пасивност. Нищо от изброените неща не е, темата е… пилонът. Да, добре прочетохме, актуалната тема, която предизвика писането на петиции, късането на ризи, призоваването да се спре по един или друг начин започналият строеж, е един пилон. Но не какъв да е пилон, а пилон с българското знаме, което вероятно е и сериозният проблем пред голяма част от протестиращите срещу тази инициатива.
За какво по-точно става въпрос. В местността Рожен в Родопите започна изграждането на 111-метров пилон, на който ще се вее българското знаме. Инициативата е на фондация “Наследство в бъдещето”, която организира и фестивала на народното творчество и животновъдството в същата местност. Парите за изграждането на съоръжението – 1 млн. лв., се събират от дарения.

Районната екоинспекция в Смолян е дала разрешение за издигането му, защото не се изгражда на защитена територия, а и Министерството на земеделието и храните излезе със становище във връзка с направена проверка със започналите строителни дейности. Проектът на инвеститора Фондация “Наследство в бъдещото” е частно инвестиционно намерение, което ще се изгражда в терен частна собственост в поземлен имот в землището на село с. Соколовци, местност Рожен, земеделска земя, категория осма, начин на трайно ползване – постоянно затревена площ/ливада с площ 2316 кв. м., съобщиха от министерството. След регулярна процедура за промяна на предназначението на земята е издадено разрешение за временно ползване на 196 кв. м земеделска земя за неземеделски нужди от Областна дирекция “Земеделие” – Смолян, а собственик на имота е Сдружение “Рожен – наследство в бъдещето”, което е предоставило на инвеститора въпросния имот с договор, в който е посочило изричното си съгласие за инвестиционното предложение.

Предоставена е и схема за поставяне на временен обект по чл.56 от Закона за устройство на територията, както и становище от 29.03.2023 г. от РИОСВ Смолян за съгласуване на обекта, като разрешението за строеж и поставяне е издадено от главния архитект на община Смолян. Контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която е удостоверила, че проектът отговаря на изискванията за безопасност. Всички законови изисквания са спазени, няма нарушения, издадени са необходимите разрешителни. Самото инвестиционно предложение не попада в защитена зона, поради което въобще не подлежи на оценка на въздействие върху околната среда. И това е, точка! Темата би трябвало да е приключила. Но не, напротив.

В понеделник депутатите от Зелено движение (част от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”) Владислав Панев и Илина Мутафчиева, внесоха към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината. По-нагоре е даден отговор на този въпрос – да, всичко е законно и са спазени процедурите. Депутатът Ивайло Мирчев, който е от същата коалиция, започна да пише статуси, в които да обяснява на хората какво друго да направят, вместо да даряват за тази инициатива.

Появиха се т. нар. общественици, аз им казвам общобезполезни, които започнаха да задават въпроси, от които хал хабер си нямат, а и отговорите въобще не ги интересуват, важното е да присъстват в пространството. А за капак на всичко, на фона на съвсем реалните и наболели проблеми, в които сме затънали, шепа безделници направиха и петиция срещу… пилона, като в нея посочват, че според документите пилонът е преместваем обект, но за да бъде такъв, той трябва да може „да бъде преместван в пространството без да губи своята индивидуализация“. Освен това заради поставянето му “се променя субстанцията на земята”. Те настояват също закононарушителите да си понесат последствията. Важните неща, нали така?
А ако обърнем повече внимание на инициативата, всъщност ще видим, че самият пилон със знамето е само крайният момент от последователни стъпки, които целят да включат с идеи и средства много хора, които се гордеят със страната си, с националните символи, с всичко българско. Но не само. Инициаторите се опитват да създадат и едно постоянно чувство на родова принадлежност от страна на най-малките, които също по различни начини са включени в инициативата. Например – деца от 52-ро Основно училище „Цанко Церковски“ в София, по тяхна инициатива, дариха средства от своя благотворителна кампания за пилон „Рожен“. Включиха се имена, прославили ни по света, като Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Лили Иванова, които дадоха своя дан, а примата на българската естрада ще пее и на откриването.

Не по-малко креативна е осъществената вече идея, 28-те административни области на страната да оставят своите послания към бъдещето, които ще бъдат в основата на новия Паметник на Обединението. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва. Послание на София е „Вяра, надежда, любов”, на област Бургас е стихът на най-известния бургаски поет Христо Фотев „Морето не е измислица и щастието съществува“. Само една дума – „Сурва“ е посланието на област Перник, защото едноименният фестивал и обичай, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, представят региона по най-разпознаваем начин. Шумен – „Оттука започва България“, Велико Търново „Царе и слава, дух, култура и незабрава!“, Ловеч – „Ако спечеля, печеля за цял народ”, а „Рожен е история, да продължим да я пишем!“, е посланието на област Смолян.
Плочата с днешните завети към бъдещето ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино, а като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и така ще наредят училището си сред дарители в националната кампания „България заслужава!”.

Резонният въпрос всъщност е – проблемът наистина ли е с височината на съоръжението и мястото, на което ще е поставено, или касае флага. Да, правилно прочетохте. Дали въобще щеше да има такива драми, ако някой беше предложил това знаме да е на Европейския съюз например. Или пък на ЛГБТИ, както се пошегува друг. Дали въобще е случайно, че всяка родолюбива инициатива, финансирана предимно с частни средства, веднага среща яростен отпор сред голяма част от поддръжниците, членовете и самите политици от две определени коалиции. Как същите, при положение, че месеци наред, а и още продължават, даряваха средства за различни кампании, касаещи войната в Украйна, и тогава категорично заявяваха, че си е тяхна работа за какво ще дават парите си, сега леят акъл за какво могат да отиват парите на другите. Сериозно ли?

От няколко дни наблюдаваме как т.нар. природозащитници, разни политици, шепа обществено безполезни и прочее, вият на умряло в социалните мрежи и в тв студиата, но пък нито глас, нито стон сме чули от същите, когато вече от години се наливат тонове повече бетон, за да се изградят вятърни перки. Лицемерно, инфантилно, дебилно, но и отлично пресяващо шепата безродници, за които самото споменаване на България в позитивна конотация, им докарва мощен рефлукс, а какво остава за гордо развятото на такава височина българско знаме.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар