Даниел Лорер: Държавата трябва да дава свобода на бизнеса, а не да оказва натиск върху него

Даниел Лорер: Държавата трябва да дава свобода на бизнеса, а не да оказва натиск върху него

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Даниел Лорер е министър на иновациите и растежа до август 2022 г. Създава министерстовото на иновациите от нулата и го превръща в едно от най-успешните в правителството на Кирил Петков. Първата си бизнес идея измисля на 15 годишна възраст и се превръща в успешен предприемач с вече 20 години международен опит. Даниел Лорер е и един от създателите на “Продължаваме промяната” и се завръща в България с убеденост, че именно тук трябва да отгледат децата си, за да споделят същите ценности, с които съпругата му Виолета и той са закърмени. Той е водач на листата на ПП във Варна и Търговище.

– Г-н Лорер, вие бяхте първият министър на иновациите в България. Нужно ли беше наистина това министерство или беше част от коалиционния пасианс?– Не просто беше нужно, а приоритетно. Виждахме потенциала на българската икономика. Виждахме и причината да не се развиваме пълноценно – най-вече заради стари схеми на зависимост и тормоз чрез сенчести взаимовръзки. За чуждестранните инвеститори пък да инвестираш у нас си беше проява на смелост.


Не мога да приема, че това е всичко, на което сме способни.

Като човек, преминал целия път от ентусиазма на първата идея, през денонощна работа, до превръщането й в устойчив бизнес модел, знам колко отчайващ може да бъде натиск от държава, в която внасяш данъци и за чиято репутация работиш, въпреки нея.

Целта на правителството беше да започне съдебна реформа, за да се прилагат законите еднакво към всички, а не да са лост за влияние; да се намали административната тежест, да се прекрати социалната несправедливост и да се даде свобода на икономиката да се развива. Силната икономика, достойни доходи за родителите ни, достъп до качествено образование и здравни грижи, редом с пресичането на корупцията – това са скачените съдове на развитието ни.

– Имахте ли визия за развитие на иновациите в България? Не сме ли много малки да се конкурираме на световния пазар?

– Ние сме толкова големи колкото мечтите си. Ако вярваме, че може по-добре, ще растем нагоре. Ако се снишаваме пред предизвикателствата, глобални или нашенски, ще си останем малки.

– Стана ли българската икономика по-иновативна, докато бяхте министър?

– Министерство на иновациите и растежа е създадено едва преди 7 месеца, но направи сериозни първи стъпки. Отключи достъпа на малките и средни предприятия до свеж капитал за енергийна ефективност, технологична модернизация и стартиращи бизнеси. Първата за България мярка по Плана за възстановяване и устойчивост стартира именно в това министерство. Заедно с това върнахме доверието на чуждестранните инвеститори в България. Ето например новина буквално отпреди няколко дни е, че в Плевен ще бъде открит завод на френски инвеститор, който успяхме да убедим да премести производството си от Турция в България. Свършихме много не само за 7 месеца, а поставихме основи, които ще работят и в бъдеще.

Данните на Евростат потвърждават, че икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС за второто тримесечие на годината, въпреки международните кризи. След активизиране на подкрепата и привличане на високотехнологични и иновативни компании, българската икономика започна да се превръща в модерна с производства с висока добавена стойност.

Обърнахме посоката на Българската банка за възстановяване и развитие и тя вече работи основно в интерес на малкия и среден бизнес.

Екипът на МИР ми отправи предизвикателство да разкажа за 60 секунди какво свършихме за 6 месеца. Не успях да се вместя. Направихме пълен отчет на дейността ни.

– Вие самият имате голям опит в превръщането на прохождащи компании в големи и печеливши бизнеси. Но нямахте политически и административен опит. Това попречи или помогна да управлявате министерството?

– Основната пречка пред управлението, бяха саботажите на предходната власт с методи от миналото. Знаехме, че ще е трудно, но не подозирахме точно колко трудно ще е. И това още повече ни мотивира. Имаме повече воля и непримиримост, отколкото предполагат.

Опитът от бизнеса помага. Скоростта на взимане на решения и поемането на отговорност са значително по-високи. Често развитието на компаниите изпреварва това на администрацията. Това трябва да се промени. В държавната администрация работят много отдадени и способни хора, които буквално разцъфнаха и допринесоха много за първите ни стъпки. Искрено им благодаря, без тях нямаше да се справим. Всички трябва да работим като отбор, въпреки различията си, ако искаме да имаме нова, независима и богата България, в която ние, децата и родителите ни живеят спокойно, достойно и щастливо

– Ако всичко, което разказвате е вярно, защо тогава това правителство беше свалено?

– Именно защото на политиците, които прилагат старите политики на прехода, не им хареса, че бяхме решени да работим за пресичане на корупционните практики, които пречат на държавните средства да стигат до хората и фирмите.

– Звучи трудно. Как ще се справите с това?

– С воля и много работа. И с доверието на българските граждани. Не можем да се върнем назад. През последните месеци направихме първите стъпки: повишихме пенсиите, направихме детските градини безплатни, спряхме корупционния канал за отровни храни на Капитан Андреево. Нека продължим работата си като повишим отново пенсиите и заплатите, и най-после накараме Комисията за борба с корупцията да започне да се бори с корупцията – а не да я покровителства.

– Вие какъв човек сте? Извън политиката и бизнеса?

– Обичам семейството си, Варна, изкуството и спорта. Казват, че с мен лесно се общува и първо мисля, после действам. Аз съм и човек, който не се отказва до последно. На това ме научи моята баба, която наскоро почина. Виждам, че и децата ми са такива, по своя си специфичен начин.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар