Даниел Смилов: Трифонов поиска цялата власт, но това прилича на провокация за нови избори – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това коментира пред “Дневник” политологът Даниел Смилов. Според него едно такова правителство на малцинството може да разчита на неудобството на останалите партии, които ще трябва добре да обяснят на електората си защо не подкрепят такова правителство. По думите му върху “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” ще има натиск да приемат “управление на промяната”.

 Според него подобна конструкция трудно ще изкара дълго. “По-скоро замисълът изглежда е да се прокарат няколко ключови законопроекта, за да се ходи на избори при мажоритарна система”, смята Смилов.

 “Трифонов всъщност иска парламентът да му даде съгласие, за да управлява, с когото той реши, и както намери за добре. Това не е добър модел на парламентарно управление, колкото и добри да са намеренията на самия Трифонов и колегите му. Иначе идеята за министър по ромските въпроси трябва да бъде оценена високо – тя е и важна, и навременна”, коментира още политологът.

 По думите му основното послание е, че Трифонов още не е решил дали ще е управляващ в парламентарна демокрация или ще е някой, който просто иска да обърне системата с краката нагоре. Предложението му е съчетание на двете възможности, които обаче са несъчетаеми.

 “Трифонов иска да играе ролята на персонален гарант, че всичко, което ще се случи е почтено и добро. Слави има своите качества, които е доказвал и в професионалната си кариера, и със публичните позиции, които е заемал. Но една система е добра, когато се опира не основно на качествата на една личност, а на институциите. В парламентарната демокрация тези институции са парламентът, партиите и коалициите. Трифонов иска да подмени всичко това с добрата си воля и намерения, което е политически наивизъм”, добави Смилов. 

Според него има вероятност това правителство на малцинството да не бъде одобрено от парламента. След това ще има момент на размисъл между ГЕРБ, ДПС и БСП и най-вероятно нови избори.

 “Българите искат промяна, но не дадоха 121 места на “партиите на промяната”. Това е основата на драмата. “Има такъв народ” и “Демократична България” сериозно повишиха резултата си, но не получиха мандат за самостоятелно управление. Трифонов сега се опитва да постигне такова управление без да има мандат за него”, коментира още Смилов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар