Дания спира да приема бежанци от ООН

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дания спира да приема близо петстотинте бежанци, предлагани ѝ всяка година от Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде агенция „Франс прес“, цитирана от БТА.

Министърът на имиграцията и интеграцията Ингер Стойберг обяви решението на среща на парламентарна комисия за имиграцията. „Това ще даде на местните власти възможност да си отдъхнат и да се погрижат по-добре за тези, които вече са пристигнали“, подчерта тя.

Стьойберг следва рестриктивната имиграционна политика на дясноцентристкото датско правителство. През август тя обяви, че предвиденото приемане на 491 бежанци тази година се отлага.„Дания носи отговорност да помага на хора, които искат убежище. Но освен това носим и отговорността да поддържаме икономическата, социална и културна сплотеност на Дания“, обясни тя.


Решението е получило подкрепата на двете партии с най-много депутати в парламента – Датската социалдемократическа партия и Датската народна партия, които не участват в правителството на малцинството на Ларс Льоке Расмусен.

През 2015 г. в страната с население 5.7 млн. души бяха подадени 21 000 молби за убежище. През 2016 г. броят им спадна рязко поради затварянето на много граници в Европа и до момента са подадени 5700.

След миналогодишния приток на мигранти, които искаха да стигнат до Швеция, двете държави предприеха редица рестриктивни мерки, включително въвеждане на гранични проверки и ограничаване на правата на бежанците.

Програмата за преразпределяне на хора, нуждаещи се от закрила, на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) е доброволна и в нея участват малък брой държави, сред които САЩ, Австралия, Канада и скандинавските страни.

През 2015 г. ООН е изпратила на участващите държави документите на 134 000 бежанци, най-много от които – сирийци, граждани на Демократична република Конго, Ирак и Сомалия.

Миналата година 81 000 души са били приети в други страни с помощта на ООН – 12 547 от тях са напуснали Малайзия, 7 577 – Турция, 7 109 – Ливан, 6 646 – Непал и 6 716 – Тайланд.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар