“Да, България” предоговаря споразумението с ПП-ДБ, иска разширяване на коалицията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА

“Да, България” предоговаря споразумението с ПП-ДБ, иска разширяване на коалицията

Тежката изборна загуба изисква сериозно и задълбочено усилие за промяна, реши Националният съвет на партията, който обсъди процедурата за избор на нов лидер след оставката на Христо Иванов

Националният съвет на партия “Движение “Да, България” прие на днешното си заседание мандат за участие в започналото предоговаряне на коалиционното споразумение с цел надграждане и разширяване на коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ). Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Националният съвет констатира, че тежката изборна загуба изисква сериозно и задълбочено усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията, защото само така може да се гарантира, че тя ще може да започне да си връща загубените избиратели. Националният съвет потвърди решението за това народните представители от Движение “Да, България”, в рамките на общата парламентарна група на ПП-ДБ, да бъдат опозиция на модела на управление на ГЕРБ и ДПС.

Националният съвет обсъди предстоящите процедури за промени в устава и избор на нови национален съвет, национална контролна комисия и председател на Движението.

Това става, след като лидерът на партията Христо Иванов подаде оставка на 10 юни заради загубата на вота. “Считаме, че този резултат на партиите от нашата коалиция изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност”, заяви Иванов тогава и обяви, че се пенсионира от политиката. Иванов напусна и парламента, като на негово място влезе Стоян Михалев от ДСБ.

Националният съвет, изхождайки от необходимостта от надграждане и развитие на коалицията ПП-ДБ, но и от предприемането на сериозни мерки за промени, с оглед изключително лошия резултат на изборите и натрупалите се слабости и проблеми в работата, прие мандат за участие в разговорите за предоговаряне на коалиционната формула, за което вече има съгласие между трите партии в коалицията.

В прессъобщението се посочва, че приетият днес мандат за участие в предоговарянето на коалиционното споразумение предвижда гаранции за надграждане и разширяване в следните посоки: механизми за колективно вземане на решения и представителство; запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа; единна и съгласувана комуникационна политика; подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии; насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност; честен диалог с избирателите.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар