Да живее Съветският, пардон, Конституционният съд – най-хуманният съд в света!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Преди години на голям успех се радваше съветската комедия „Кавказка пленница“. Сюжетът накратко: Млада студентка е отвлечена от трима бандити по поръчка на нейния чичо. Целта е тя да се омъжи за човек с власт и пари, а не за неин състудент. Заговорът не успява и тримата похитители, заедно с поръчителя са изправени пред съда.

Тогава един от тях, за да омилостиви магистратите скандира в залата: Да живее Съветския съд – най-хуманният съд в света! Изразът става нарицателен и в България, която по онова време е сателит на СССР.

 

След решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, можем да кажем, че „Да живее Конституционният съд – най-хуманният съд в света!“ звучи на място. Иронията също.

 

15 Юли, 2020 г. В различни медии (първо в „Афера“) е публикуван изтекъл запис на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

Борисов: „С тебе мога винаги… Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC (б.р. бившият рeктoр нa УНCC) бeшe пo… Щoт’ aз му кaзaх, утрe щe дoйдa, щe ти дaм пaритe, нo пaрaлeлнo c тoвa вкaрвaм… и oт хoтeлa ти в Гърция дoтукa щe дoйдaт пo тoвa… Aaaaaa, викaм, cлaдур тaкъв… щe мe притиcкaш… Aз утрe чe дoйдa, щe рaзбeра и щe ти кaжa… Чeтири милиoнa и пoлoвинa cтaнaхa нa 16 милиoнa и пoлoвинa, щoтo трябвa дa му пocтрoимe и хoтeлa…  E*aх гo…

 

Бoрe, нe мoжe тaкa! … И нe мoжeш дa увoлниш зaм.-прeдceдaтeл нa cтудeнтcкия cъвeт, щoтo нe иcкaл дa гo… Пocлe увoлнил мoя зaмecтник-миниcтър нa прaвocъдиeтo, ca мo’e дa e oт ВМРO, мo’e дa e oт…, aмa ce eднo нeкaк cи мe шляпa мeнe прeз ръцeтe…
Дa ги върнe! Дa cи прa’aт избoри и дa ми пoдcкaжeш, мoe дa пиeмe eднo кaфe утрe, вдругидeн и дa ги…

E, дa, тe тaкa гo вoдят, тoчнo, тoчнo, тoвa прaим…

E нaштe пък ca oбрaтнoтo, нo тaкa или инaчe трябвa дa cЕ умирaт… Aбcoлютнo вeрнo.

Дa… Дoбрe, жив и здрaв. Aйдe, брaтиньo…“

Без коментар.
***

През 2018 г. вече бившият конституционен съдия Румен Ненков заявява пред бТВ, че Конституционният съд в някои случаи взимал решения под политически натиск. След това допълва, че негови колеги сигурно няма да потвърдят думите му. „И аз да съм, също няма да призная“, – казва юристът. И допълва: „… да си конституционен съдия е много комфортно. Получаваш голяма заплата, ползваш имунитет, вози те кола на НСО с шофьори и гардове, спокойствие, влияние, авторитет, социално положение…“

Без коментар.

 

***

Връщаме лентата още по-назад.

 

Юни 2008 г.

Главният прокурор Борис Велчев е бил разпитван по случая с убийството на Георги Марков. Поводът е възобновеното дело за убийството на българския писател през 1978 г. на моста „Ватерло“ в английската столица.

 

По същото време, около 7 септември, когато Марков е прободен в десния крак с чадър, Борис Велчев, тогава 16-годишен, е живял в българската дипломатическа мисия. Освен него е разпитан и баща му – Владимир Велчев, който тогава е бил посланик в Лондон. (Владимир Велчев е обявен от Комисията по досиетата за офицер от Първо главно управление на ДС)

 

Предполага се, че Велчеви – син и баща, са знаели кои хора от българските тайни комунистически служби са пристигнали в Лондон на 3-4 септември 1978 г. и са останали до 8 септември. Те са се виждали с тях, разговаряли са и дори са вечеряли заедно. В този период е извършено убийството.

 

Това твърди Паско Божков, офицер по онова време от контраразузнаването, който през тази седмица също е бил командирован в посолството в Лондон.

 

Бащата на Борис Велчев е бил дипломат и в българската мисия в Москва.

Борис Велчев е със завидна професионална биография. Но това „братиньо“ е ръждиво петно на огърлието, което заедно с тогата олицетворява висшата правна институция.

Синът на конституционен съдия се оказа с милионни сметки в чужбина без ясен произход.

 

Друг конституционен съдия е свързан в миналото с прословутия 6-ти отдел на Шесто управление на ДС.

 

Решението на КС не се коментира. Но всеки може да има мнение за това как и от кого е взето. Тази свобода поне не могат да ни вземат.

 

Фрог нюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар