Да не остане по-назад и Литва ще конфискува руските автомобили

Да не остане по-назад и Литва ще конфискува руските автомобили

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Митническите органи на Литва ще конфискуват влизащите в страната автомобили, регистрирани в Русия, в съответствие с последната интерпретация на решението на Европейската комисия за прилагане на санкциите срещу Руската федерация.“ Това заяви министърът на вътрешните работи на балтийската република Агне Билотайте в интервю за националното радио, съобщава ТАСС.

„Всяко лице, преминаващо границата, било то гражданин на Русия или Европейския съюз, с автомобил с руски регистрационни номера, без документи, потвърждаващи, че пътува транзитно до Калининград, трябва да знае, че автомобилът му ще бъде конфискуван“, каза Билотайте.Както обясни по радиото представителят на литовската митница Роландас Юргайтис, досега правният статут на регистрираните в Руската федерация превозни средства не е изяснен. Според него „новото разяснение подчертава, че ако (автомобилът) е регистриран в Русия, с руски номера, той не може да бъде внесен“ на територията на Европейския съюз.


По данни на Службата за охрана на държавната граница на Литва през последната година и половина на литовска територия са влезли около 58 хил. автомобила с руски номера, съобщава националното радио. В материала се отбелязва, че забраната за влизане няма да се прилага за автомобили с беларуски регистрационни табели.

По-рано финландски телевизионен канал съобщи, че влизането на автомобили с руска регистрация във Финландия все още е разрешено и те не са застрашени от конфискация в съответствие с разпространените по-рано разяснения на Европейската комисия.

На 8 септември Европейската комисия публикува нови разяснения относно прилагането на санкциите срещу Русия. В съответствие с тях се въвежда забрана за внос от Руската федерация в Европейския съюз на стоки, изброени в приложение XXI към Директива на ЕС 833/2014, независимо от целта на тяхното използване и продължителността на престоя им на територията на ЕС, включително „автомобили с общ брой места по-малко от 10„. Европейската комисия подчертава, че „няма значение дали използването на превозни средства е лично или търговско“. Списъкът съдържа широка гама от всякакви неща, от мобилни телефони и аудио и видео записващи устройства до куфари, дрехи, паста за зъби, шампоани и други хигиенни продукти.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар