Бойко Борисов Пари

Да се готвят и данъкоплатците! Ще плащат като попове наложените от ЕС санкции за корупционните благинки на любимците си

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони.

По тази методика досега се налагаха глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости, съобщава „Накратко“.

Още през декември миналата година тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна разписаната от директора на Фонд „Земеделие“ методика с аргумент, че той не е овластен да издава нормативни административни актове. Освен това методиката не е публикувана в Държавен вестник, което само по себе си е достатъчно тежко нарушение и води до нищожност на документа.

Тази методика на практика е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода 2007-ма-2013-та година. В този период са финансирани и проектите за скандалните къщи за гости, заради които се наложи няколко висши чиновници да си подадат оставките.

От публично известната информация към момента Европейският съюз е наложил санкции на България за 11 милиона евро заради къщите за гости, а Фонд „Земеделие“ е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева.

Глобите за къщите за гости, както и по другите мерки, са налагани по тази методика. Дали обявяването на методиката за нищожна означава, че санкциите ще останат за сметка на данъкоплатците, на този етап от Министерството на земеделието и от Фонд „Земеделие“ не коментират.

Все още няма реакция по въпроса нито от Министерството на земеделието, нито от Фонд „Земеделие“.

В предаването „Нещо повече“ по БНР  бившият зам.-директор на ДФ „Земеделие“ Виолета Александрова каза, че неспазването на закона в министерство на земеделието се е превърнало в практика. След съдебната решение от днес всички санкционирани могат да потърсят падане на глобите срещу тях, като става въпрос за много пари.

Държавата не може да си позволи да пилее с лека ръка такива суми. Премиерът Борисов трябва да потърси административна и съдебна отговорност от длъжностните лица, смята Александрова.

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар