Да се разделим с всичко, което спира развитието ни! Най-страшната оценка е на следващите поколения

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница, днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето.

 

Това каза президентът Румен Радев в тържествената си реч по повод на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на площад „Съединение“ в Пловдив, предаде „фокус“.

 

„Направихме каквото можахме и колкото можахме, а сега можем да чакаме съда на историята – с тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 година. Присъдата е ясна. Препотвърждаваме я с признателност. Година след година в Пловдив, за да почетем героизма на всички българи, осъществили това Съединение.

 

На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им.

 

Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България.

 

С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“, добави още президентът.

 

Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето, каза президентът Румен Радев.
Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през ново разделение.
Трябва да се разделим с апатията, заяви в словото си държавният глава.

Трябва да се разделим с всичко, което спира развитието ни – беззакоността, апатията и да отхвърлим нихилизма. Да знаем, че докато позволяваме на несправедливостта да съществува, не можем да бъдем истински единни. Най-страшна оценка е на следващите поколения.

 

Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен справедлив и живот на българите в свободна, демократична и просперираща държава.

 

Да живее Съединението, да живее България!, посочи държавният глава.
На церемонията присъства още един президент – Петър Стоянов.

Сред официалните гости са председателят на парламента, както и други депутати.

Кметът на града Иван Тотев също изнесе официална реч.

Бяха поднесени венци и цветя.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар