Да ти се скъса сърцето! Разказ на българска журналистка видяла ужаса и трагедията в Гърция, очи в очи!

Гърция, Пожари
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Диляна Иванова е българка, която живее от години в Гърция.

Тя е администратор на сайта „Българи в Гърция“ и поддържа контакти с наши сънародници в южната ни съседка.

Работила е като медиен сътрудник в България и после в Гърция. Сега отглежда едногодишното си дете и е в отпуск по майчинство. Вижте какво разказа самата тя пред “Монитор” за огнения ад в Гърция:

– Г-жо Иванова, какво се случва в момента в Гърция след трагедията с пожара в Мати?

– Премиерът Алексис Ципрас направи обръщение по телевизията, изказа съболезнования на семействата на жертвите и помоли за обединение на нацията.
Помоли да няма обвинения в политическата сфера, да няма разделение на нацията, точно в този момент, и обяви тридневен национален траур.

Това е от последната минута. А иначе, обявените жертви до този момент са 50, ранените са 183, а десетки се водят изчезнали и тепърва ще се изяснява, какво се случва с тях.

– Казвате, че много хора все още са в неизвестност. Така ли е?

– Да, не са сред жертвите и не са в болница. Роднините им ги издирват. Пожарът много бързо е избухнал, защото вятърът е бил много силен. Ако е умишлен, времето за пожара е избрано изключително подходящо, просто е професионално направено. Ако е случайно, наистина е Божа работа, не знам какво да кажа. – Има ли съмнения, че пожарът е умишлено запален?

– Има съмнения, че пожарът е умишлен.

Това е непотвърдена информация, но съществува и тази версия. Търсят се причините и те ще бъдат открити.

– Какво представлява мястото на трагедията? Това е малко градче или предградие на Атина?

– Всъщност мястото е гориста местност, която прилича на нашите вилни зони. Преди 50-60 години предците на хората, които живеят там, са купували имоти и сега техните внуци са си построили хубави къщи. Става въпрос за хубави имоти.

– Постоянно ли живеят там или само за сезона?

– Някои имат къщи и в Атина и ходят само за лятото, но повечето живеят там постоянно и качеството на живот е много добро. Но точно до Мати има много детски лагери. Децата отиват да почиват. Има туристически бази, има бази към общините. Има и санаториуми за белдробни и други заболявания. Мати е малко градче, може да се каже и предградие. Намира се на четири километра от Рафина, на 7 километра от Маратона и на 25 километра от центъра на Атина. Води се към община Рафина, има пристанище.Трагедията можеше да бъде неописуема. Слава Богу, че ситуацията беше овладяна.

– Но защо има толкова жертви?

-Не е било възможно да се избегне трагедията, защото хората са останали в капан. Да, някои са се спасявали са се в морето, но на много малко места там брегът е равен. Повечето е скалист и почти няма стъпала за слизане до морето. Затова и имало хора, които са скачали направо от високото. Когато огънят е стигнал до самия бряг, започнали да влизат във водата. Има едно семейство, изкарало пет-шест часа във водата, държейки се за някакви камъни. Семейството е от баба и четири дечица. Те са били в последната къща на самия бряг. Да, от къщата е имало прекрасна гледка, но как са успели да слязат по скалите, не знам. Било е неописуемо! Огънят ги гони, те слизат във водата и се хващат за някакви скали. Около 60 души са били в тази ситуация в малки заливчета, семейства, съседи. Но не всеки е издържал, защото е било тъмно и късно. Вятърът е бил ужасен, а морето бурно.

– Информацията е, че са ги спасявали с лодки.

– Хората са ги вадили от морето с лодки, с корабчета, кой с каквото можел помагал. Полицията също е спасявала. Казват, че пожарът в Мати се е разразил точно за десет минути. Вятърът е разпространил пламъците буквално за секунди. Никой не е можел да реагира. Имало е хора, които са влезли в колите си и са тръгнали. Били са група от коли, но огънят им препречва пътя и са се върнали обратно към морето да се спасяват във водата. Колите изгарят, а после пламъците поглъщат и самите тях. – Вие имате ли познати, които живеят на мястото на пожара? – Имам познати там, познавам една жена, която живее в Миамакри.Тя е изкарала тежка нощ, като се обадих, не можеше да говори. Спеше, защото през цялата нощ не са мигнали, помагали са, те са на три-четири километра от пожара. При тях не е можело да се диша, било е ужасно. Повечето хора са починали от задушаване, не толкова от огъня. 24 души са официално признатите жертви. Някои от тях са изгорели прегърнали децата си. Майката е нямало какво друго да направи, освен да прегърне детенцето си. Няма по-ужасно нещо! Видях един журналист, който правеше репортаж и колежката му от студиото крещеше: „Махай се оттам, бягай!“, а над него огънят го близва по главата. И той прави репортаж за кола, в която има изгорял човек.

– Може ли да се каже, че пожарът е овладян?

– Да, в Мати пожарът е овладян. Но има още няколко пожара, в Кинета все още гори, но там няма жертви. Хората са евакуирани, но къщите са изгорели.

– Вярно ли е, че липсата на сирени или някаква друга известителна система също е допринесло за толкова жертви?

– Да, липсата на известителна система за бедствия е проблем. Тук също се говори, че не е имало организация по спасяването на хората. Тепърва ще се изяснява, кой крив и кой прав. На мястото са представители на властта, цялата полиция. Ще се разследва.

– Вие къде живеете, как е при вас обстановката?

– Аз живея далече, на 40 километра от пожара, но от два дни не съм излизала с детето навън. При нас вчера небето беше черно. Не можеш да видиш нито слънце, нито облаци. Няма звезди, няма луна. Иначе времето е ясно, но отгоре има димна завеса. Валят сажди. Чудех се как да проветря вкъщи, за да влезе чист въздух, но такъв просто няма.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар