ДБ отказа преговори с БСП, третият мандат се превърнал в сценичен реквизит

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Демократична България” няма да отидат днес на срещата с ръководството на БСП, защото намират в това предизборен пиар на лидера им Корнелия Нинова. Това каза в интервю по БНР съпредседателят на десните Христо Иванов.

“Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова”, категоричен бе Иванов.

Той припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третия мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

“Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит.”, отсече съпредседателят на ДБ.

Иначе Иванов призна, че разбира забавянето на връщането на мандата, за да бъде спечелено време за тъй важната актуализация на бюджета.

“Трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това. Този мандат поне тази работа да свърши – да осигури време. Трябва нещо да свършим. Поне да актуализираме бюджета“, коментира Иванов по повод заявката на Нинова, че ще върне мандата на президента между 10 и 15 септември.

Трябва да изберем между представителна демокрация и представление, каза пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случва нещо, смята Христо Иванов.

“В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени, през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси.”

Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител, с 65 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти”, коментира Иванов. Той каза още, че партиите наново ще трябва да научат понятието коалиция и да го изпълнят със съдържание.

Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност, смята той.

“В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият.”

Запитан задава ли се нов десен проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христо Иванов отбеляза:

“Те са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения.”

В отговор на въпрос може ли Петков и Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов изтъкна:

“Да не влизаме в такива спекулации в момента. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив – да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим.”

Естествено е да имаме кандидат за президент, потвърди още лидерът на “Да, България”.

Относно промените в Закона за съдебната власт и амбициите за закриване на специализираното правосъдие Христо Иванов каза, че в правната парламентарна комисия от ИТН тупат топката.

“Има много широк общ консенсус, че тази бухалка трябва да бъде премахната, така че никой да не може да я използва занапред.”, заяви лидерът на ДБ.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар