ДБ плаши да излезе от властта заради отказа да изпратим оръжия на Украйна

ДБ плаши да излезе от властта заради отказа да изпратим оръжия на Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Демократична България“ заплаши, че може да напусне коалиционното управление, ако не бъде прието искането й да изпратим оръжие на Украйна. Това каза лидерът на ПГ Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание, след като присъства на откриването на изложба от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

„Ако управлението не може да съответства на своята заявената идентичност с действия, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм“, заяви Иванов.Причината е непримането на проекторешението на ДБ парламентът да  отпускане на помогласува военната помощ за Киев.


ДБ настоява в текста да се упомене, че тази помощ е от военно естество, а във външната комисия на НС преди ден бе прието проекторешение на „Продължаваме Промяната“ (ПП), което предвижда да се даде мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от помощ – хуманитарна, финансова и техническа, но само за защитни цели.

Иванов заяви, че ДБ ще продължи да настоява пред коалиционните партньори за тяхното предложение, но без да поставя ултиматуми.

„Да се хвърли страната в избори е изключително рисковано. Именно затова сме толкова внимателни и аз се опитвам да подбирам думите, но ние не може да си позволяваме да избираме между две злини – или да отидем на избори, за които страната не е готова, или да хвърлим страната в състояние на необявен неутралитет“, каза председателят на ПГ на ДБ.

По повод колебанието в управляващата коалиция на тема оръжейна помощ, той заяви: „Те се позовават на определени обществени настроения, на сложността на коалицията. Аз обективно отчитам сложната ситуация, в която се намира премиерът Петков, опитвайки се да балансира в тази сложна коалиция“. „Нямам критика към него, опитва се да направи най-доброто. Мисля обаче , че идва момент за повече кураж и повече лидерство“, препоръча на премиера Христо Иванов.

Дебатът за приемането на решение за помощ за Украйна и каква точно да бъде тя, се случва на фона на посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в България. Днес той присъства на откриването на фотоизложба „СТОП на войната в Украйна“ в Европейския кът на Народното събрание.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар