Демократична българия

ДБ плаши с напускане на коалицията ако не дадем оръжие на Украйна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващата коалиция продължава да се тресе от скандали.

 

 

„В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие.“

 

 

Това каза пред БНР Атанас Славов от ДБ след решението на Комисията по външна политика в парламента снощи да се разгледа предоставянето на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна.

 

 

„Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки“, поясни Славов в предаването „Преди всички“.

 

 

„От коалиционния формат единствено ДБ не е съгласна с така предложения проект на решение“, уточни той.

 

 

При гласуване в пленарна зала на „военно-техническа помощ“, ако ПП, БСП, ИТН и „Възраждане“ запазят позициите си, е „почти невъзможно“ това да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ и ДПС, отбеляза Славов.

 

 

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта:

 

 

„Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат.“

 

 

Славов нарече това „много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето“ на тяхното участие в коалицията.

 

 

„Украйна е ключов геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим“, изтъкна Атанас Славов, като добави, че това основание е „далеч по-легитимно“ от основанието на БСП, което партията също постави като условие за оставането си в коалицията.

 

 

 

Когато конфликтът очевидно ескалира, не можем да стоим безучастни по този начин, защото „така подкрепяме агресора“, категоричен е Атанас Славов, според когото „няма средна позиция“.

 

 

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ.

 

 

Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

 

 

„Очакваме от една страна европейски фондове, от друга страна е важно да подкрепяме тези европейски фондове, които са насочени към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие.“

 

 

 

„Даването на пари за оръжие на жертвата е подкрепа за мира“, подчерта той, пише Novini.bg.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар