ДБ предлага Бюрото на Гешев да мине под шапката на правосъдното министерство – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вносителите посочват, че в последните години Бюрото по защита е било отклонено от основната си функция да осигурява защита на застрашени свидетели и други участници в наказателни производства и се е превърнало в “лична гвардия на главния прокурор.

Той е бил овластен над дейността на Бюрото и е ограничавал правото на защита на лица.

Пред БНР  Надежда Йорданова от ДБ заяви:

“Бюрото трябва да се върне към своята същност за застрашените лица в наказателния процес, а охраната на главния прокурор и на други застрашени магистрати, които, разбира се, всеки магистрат, чийто живот, сигурност, семейството му са поставени под някаква заплаха, трябва да бъдат охранявани. Но нека това да бъде по реда, по който се прилага за всеки един висш служител от държавата”.

От коалицията цитират и данни, според които намаляват хората, на които е предоставена защита, а на този фон през миналата година са проведени процедури по назначаване на близо 60 нови служители в Бюрото по защита.

Предложените промени ограничават възможността за злоупотреба с правомощия от страна на обвинител №1. “Това е изключително необходимо. От една страна да се повиши ефективността на разходваните бюджетни средства, а от друга – да се гарантира и самото адекватно функциониране на Бюрото по защита”, коментира още Надежда Йорданова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар