Двама министри със сигнал до Гешев. АПИ разходвала средства неправомерно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Двама служебни министри със сигнал до прокуратурата заради действията на Агенция “Пътна инфраструктура”. Виолета Комитова (МРРБ) и Асен Василев (финанси) са сезирали Иван Гешев заради нарушения при разходването на средства от страна на АПИ.

Нарушенията са установени в хода на съставянето на анализ, а документът е в обем на 8 страници и е наличен на сайта на МРРБ. Общо сигналът съдържа 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат.

 

Според него са били установени случаи, при които значително е била надхвърлена прогнозната стойност на договори, сключени по Закона за обществените поръчки. Според справка, предоставена от самата агенция, АПИ е възложила допълнителни и извънредни задания в пъти над стойността на сключените договори. Общата сума е близо милиарда над стойността на договорите.

 

“Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години”, посочват в сигнала си до Гешев Комитова и Василев.

 

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар