Два варианта за преизчисляване на пенсиите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върви се към вариант за повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, идеята е да стане 1.35.


Иван Нейков пред Dir.bg: Не всички пенсии ще бъдат преизчислени

Служебното правителство ще разработи законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондацията “Фидрих Еберт”, предаде БТА. На следващото Народно събрание и управляващи ще бъдат

оставени поне два варианта за пенсиите.

Единият вариант е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 или 2019 г., като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години. Около три милиарда са необходими за това.

Вторият вариант е с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, като този вариант ще доведе до една по-добра мотивация на българските граждани да участват в осигуряването, както и ще постигне увеличаване на пенсиите на всички пенсионери, каза Гълъб Донев.

Идеята е коефициентът на година осигурителен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1.35. Този вариант е по-евтин – необходими са 140 милиона лева на месец.

“Това ще “обере” всички неправди и несправедливости, които бяха допуснати след 2015 година, както и ще мотивира младите хора да се осигуряват”, каза Гълъб Донев и уточни, че като експерт подкрепя този вариант. Той ще доведе до средно увеличаване на пенсиите със 17 процента.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар