Два военни самолета докараха още руски инструктори в Нигер

Два военни самолета докараха още руски инструктори в Нигер

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови руски инструктори пристигнаха днес в столицата на Нигер – Ниамей, предаде Франс прес. Те пътуваха с два военни самолета, с които беше докарано и военно оборудване за нигерските сили.

Преди по-малко от месец в Нигер пристигнаха първите руски инструктори, които донесоха и различни военни материали тогава. В тази група, пристигнала на 10 април, имаше около стотина инструктори.

Днес с третия военен самолет са били доставени и големи количества хранителни продукти за Нигер, обяви нигерската държавна телевизия.

В четвъртък американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че руските военни са били настанени в база на нигерските военновъздушни сили, в които имало и американски военни, близо до летището в Ниамей, информира БТА.

Нигерският военен режим взе властта след преврат на 26 юли 2023 г. и денонсира през март действащото споразумение за военно сътрудничество със САЩ, твърдейки, че то е било наложено едностранно от Вашингтон. В средата на април Вашингтон прие да изтегли своите над 1000 военни от Нигер. Разговорите относно това изтегляне все още се водят между Нигер и САЩ.

САЩ разполагат с голяма база за дронове близо до Агадез, чието изграждане струваше 100 милиона долара.

След преврата нигерската хунта бързо поиска и изтеглянето на намиращите се на нейна територия френски военни и се сближи с Русия, подобно на Мали и Буркина Фасо, които са управлявани също от военни и се сблъскват с джихадистко насилие от страна на групи, свързани с Ислямска държава и Ал Каида.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар