Два протеста под прозорците на депутатите днес – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Два протеста под прозорците на депутатите днес

iNews.bg / Радила Радилова

Докато депутатите заседават днес, под прозорците им ще се проведат два протеста. Единият е на ощетени собственици на имоти от Горубляне, а вторият е организиран от недоволни от промените в Закона за опазване на земеделските земи. Първият ще започне в 11:00 ч. Час и половина по-късно пред задния вход на парламента ще се съберат и останалите протестиращи.

Едните протестиращи се надигат против приетите от парламента промени в Закона за опазване на земеделските земи. С тези промени се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението. Целта на промяната е да се заобиколят съвременните изисквания и да се продължи елементарното и старомодно застрояване на красивите места на България по стари планове, се посочва в позиция относно протеста, предаде БГНЕС. “За нас гласуваните от Народното събрание разпоредби противоречат на чл. 21 от Конституцията на Република България и на целите на Закона за опазване на земеделските земи, които постановяват особена закрила за земеделските земи, определят ползването им само за земеделски цели и допускат промяна на предназначението им единствено по изключение при доказана нужда. С новите разпоредби вместо да осигури закрила, Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя чрез превръщането ѝ в урбанизирана”, казват организаторите.

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи.

Недоволните собственици на имоти от Горубляне заявят, че не желаят земите им да се отреждат за частни паркове. Собственици на терени, върху които се планира да се изгради бъдещия Източен парк, граничещ с “Младост”, “Дружба” и “Горубляне”, са на мнение, че този парк няма да се реализира в близко бъдеще и зад идеята се крият други планове. Парковете трябва да се изграждат върху държавна и общинска собственост, каквато има достатъчно в р-н Младост. Ощетените ще се срещнат с депутати и ще внесат исканите поправки в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар