Два протеста преди заседанието на СОС, на

Два протеста преди заседанието на СОС, на “Московска” 33 прозвуча и класическа музика (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две групи протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет (СОС) преди днешното заседание. Едното искане е към кмета Васил Терзиев – да оттегли решението си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. На “Московска” 33 прозвуча и класическа музика в знак на протест срещу мероприятие в парка на НДК, от което по думите на Мирослав Боршош се носел аромат на храна и чалга. 

Снимки от протестите ВИЖТЕ ТУК >>> 

“Тук сме, защото кметът Терзиев заяви, че оттегля решението си. Но още не е подписал нищо. Искаме да сме сигурни, че конкурсът за Мемориала на Първи пехотен софийски и шести пехотен търновски полк ще продължи, и се надяваме догодина да започне строителството”, заяви говорителят на протеста в подкрепа на възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия Георги Драганов от сайта “Война и мир”.

Проектът, който спечели конкурса, е страхотен, има воля, има и пари в бюджета, искаме мемориалът да стане по-бързо, добави Драганов, цитиран от БТА. “Тук сме и заради паметника на инженер Иван Иванов, най-добрият кмет на София. Паметникът е готов, надяваме се точка 40 от дневния ред на СОС да бъде гласувана и най-после паметникът да бъде поставен”, коментира той.

“Другото ни искане е демонтажът на МОЧА да бъде завършен и там да бъде издигнат красив български паметник”, посочи Драганов. “Аз съм гражданин на София, четвърто поколение. Моят прадядо Илия Николов е бил кавалерист, който се е бил редом с момчетата от желязната дивизия. Той е оцелял, те не са. Нормално е като наследник на човек, който е оцелял да пазя и да тача паметта на тези, които са умрели за България”, заяви Георги Драганов.


Снимка: БТА

Според протестиращите не може в центъра на София да липсва паметник на загиналите герои. Не може това, което комунистите са разрушили, ние да не можем да го възстановим – ще го възстановим, заяви още Драганов.

Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО.

На 9 юли кметът на Столична община Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. След като доста мислих по въпроса и си говорих с различни заинтересовани страни, реших да си оттегля заповедта, коментира той. На 2 юли Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Фейсбук тогава Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.

Според Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по култура към Столичния общински съвет (СОС) през септември може да се върви към реалното изпълнение на проекта.


Снимка: БТА

Пред сградата на Столична община бяха изпълнени и класически произведения от Симфониета “София”. Инициативата е на председателя на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в знак на несъгласие с чалгата в парка пред НДК. 

Вчера Боршош изпрати писмо до кмета Терзиев, в което го призова да прекрати незабавно провеждащото се от седмици “културно” мероприятие пред Националния дворец на културата. Боршош подчерта, че предназначението на пространството около НДК е за събития, свързани с културата и градската култура в частност. А силната музика и миризмата на храна по никакъв начин не отговарят на критериите за културно събитие.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар