ДвБъ похарчи 372 бона за реклама за 20 дни кампания

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Към 20 септември политическите формации са подписали договори за реклама с медиите на обща стойност 2 086 167.08 лв. без ДДС. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда, който следи разходването на средства в предизборната кампания, която започна на 2 септември. Неправителствената организация наблюдава 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ

Най-много средства в медийния си имидж са вложили досега от „Демократична България“ – 372 068 лв. Това е значителен ръст на разходите на формацията, тъй като към 11 септември те възлизаха на едва 27 578 лв. Предпочитаните от ДБ медии са големите телевизии у нас – bTV, Nova и БНТ, които са получили около 85% от средствата на коалицията.

На второ място по разходи се нарежда „БСП за България“ с 300 356 лв. От Института на кандидат-депутатката от ДБ Антоанета Цонева отново са объркали сметките на червената партия. Те твърдят, че основен разход на БСП е договор за Гугъл реклама. Само че договорът за 200 000 лв. чрез агенция-посредник не е с Гугъл, а с българската рекламна режа Изи Адс, който бе публикуван на интернет страницата на в. Стандарт. Той включва показване на банери в сайтовете на още поне 25 други медии (сред които bradva.bg, petel.bg, vihrogon.bg, uniconbg.com, vecherno.com, vijti.com, onovini.eu, silnabulgaria.eu и др.).БСП има договор и с Гугъл, чиято цена вероятно е двойна по-голяма, но този контракт засега остава скрит.

От столетницата са насочили и средства в партийната си телевизия.

След това идва ГЕРБ-СДС с 297 920 лв. От коалицията са вложили само 42 хил. лв. в изминалите 10 дни от кампанията. Формацията продължава с практиката си да инвестира в разнообразни медии – от големите частни телевизии, до регионални издания и онлайн агенции.

От „Продължаваме Промяната“ се нареждат след основния си политически опонент, като за реклама вече са разпределили 192 179 лв. От формацията обаче продължават да не залагат на комуникация чрез частните телевизии, а са вложили основната част от средствата си във вестници (в. 24 часа, в. Труд и в. Марица) и онлайн издания.

Три формации – Единна народна партия, Народна партия истината и само истината и Национално движение единство, както и двата инициативни комитета към този момент не са обявили сключени договори за медийно отразяване.

МЕДИИТЕ

Сред медиите с най-много приходи отново се нарежда обществената БНТ. Тя е привлякла 397 153 лв. – увеличение с близо 150 хил. лв. спрямо предходния период. Обществената телевизия има договори с общо 18 от участниците в изборите.

Следва ТВ „Евроком“ с 287 097 лв., основната част от които са от „Възраждане“. Телевизията обаче има договори за платено отразяване с общо 15 формации.

На трето място е bTV с 269 636 лв., най-вече от ДБ.

„Евроком“ продължава практиката си да сключва безвъзмездни договори. Този път тя има такива с 10 политически субекта – БСП, ДБ, ПП, „Движение на непартийните кандидати“, „Изправи се, България“, „Правото“, „Пряка демокрация“, „Русофили за възраждане на отечеството“, „Атака“ и БНО. Безвъзмезден договор е публикувала и7/8 ТВ. Той е сключен със свързаната с медията партия „Има такъв народ“.

“Липсва яснота за вида медийни услуги, включени в подобен тип договори, както и за техния обем. Търговската логика на подобни споразумения също е трудно обяснима, тъй като те предоставят ефирно време без заплащане за това“, отбелязват изследователите.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар