Две велики сили ще подпишат отлежаващ 3 години ключов за ЕС договор

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги ще подпишат на 25 ноември в Италия двустранен договор, който цели да промени баланса на силите в ЕС след оттеглянето от власт на германския канцлер Ангела Меркел, предадоха световните агенции.

Договорът ще създаде стабилна и официална рамка на двустранното сътрудничество между Франция и Италия. Той ще е подобен на Елисейския договор, който регулира отношенията между Франция и Германия, посочва АНСА.

Повече подробности за споразумението засега не се съобщават. Ясно е само, че договорът ще бъде подписан в италианския дворец Куиринале, където е италианското президентство, и ще се казва Договорът от Куиринале.

Идеята за подобно двустранно споразумение възникна през 2018 г., когато в Италия премиер бе Паоло Джентилони – сега еврокомисар по икономическите въпроси.

Сега, когато на власт е правителството на Марио Драги, двустранните връзки напълно се възстановиха и Драги и Макрон искат все повече да действат в тандем, за да формират политиката на ЕС след години на остри спорове между двете страни.

„Макрон иска по-силни връзки с Италия“, казва неназован италиански представител и допълва, че Рим също иска партньорство с Париж, подобно на това между Париж и Берлин.

Последната среща между Макрон и Драги беше в Париж миналата седмица по време на международната конференция за Либия – въпрос от стратегическа важност и за Италия, и за Франция.

Какво договориха Макрон и Джентилони

На 21 януари 2018 г. Еманюел Макрон и Паоло Джентилони се срещнаха в Рим, за да  постигнат напредък към двустранен пакт, който да укрепи връзките и да засили взаимните усилия за обновяване на Европейския съюз. Еманюел Макрон и Паоло Джентилони подготвяха това, което щеше да бъде наречено беше наречено Договорът от Куиринале.

Двамата се надяваха с договора да бъде сложен край на десетилетия на съперничество и той да допринесе за засилване на техните позиции в сърцето на ЕС.

„Винаги сме си сътрудничили по необикновен начин, но сме убедени, че (договорът) ще засили още повече нашите отношения“, каза тогава Джентилони  след срещата си с Макрон.

В отговор френският президент каза, че споразумението ще отбележи сближаване между страните в културен, езиков, образователен и най-вече икономически план – около 80 милиарда евро се обменят между нациите всяка година (по тогавашни оценки).

„Става дума за културни връзки, специално и специфично приятелство. То не се конкурира и не е с по-ниско ниво от френско-германските връзки“, добави Макрон.   „Нашата обща цел е да възстановим Европа, да я направим по-демократична и суверенна“, заяви френският президент. Агенциите тълкуваха думите му като стремеж да вкара Италия в лоното на това развитие.

Прът в колелата на договора

Но отношенията между Рим и Париж се влошиха, след като правителството на Джентилони беше наследено още същата година (2018-а) от популистки кабинет, включващ антииимгрантската и евроскептична партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди.

Напрежението между Рим и Париж достигна пик в началото на 2019 г., когато Франция дори за кратко извика посланика си заради спор, засягащ имиграцията. После нещата се подобриха.

Елисейският договор

Договорът от Куиринале е подготвен по модела на Елисейския договор, подписан от Франция и Германия през 1963 г.

Преди 13 г. DW цитира думите на журналист, който характеризира германо-френските отношения така: “ Брак от 1963 година, взаимоотношения – хладни и патетични, с елементи на постоянна ревност, но неразтрогнат и до днес.“

Подписаният от Шарл де Гол и Конрад Аденауер договор от 1963 година става съществен елемент от германо-френското помирение. Преди точно 45 години, французи и германци поставят началото на редовни консултации и трайно сътрудничество в областта на външната политика, отбраната, икономиката, развитието и културата. Особено в сферата на съвместната политика за младежта и образованието елисейският договор дава трайни импулси за развитие.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар