Двойка супермасивни черни дупки ще се сблъска до 3 години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Странното поведение на галактика на около 1 милиард светлинни години от Земята предполага, че тя може да съдържа едно от най-дългоочакваните събития в съвременната астрономия.

Флуктуациите в светлината от центъра на галактиката SDSS J1430+2303 кара учените да са почти убедени, че там се намира двойка свръхмасивни черни дупки с обща маса от около 200 милиона слънца. Обектите трябва да се се сблъскат, а това да стане съвсем скоро.Ако изчисленията на астрономите са верни и емисиите на черните дупки са толкова силни, то сблъсъка ще трябва да стане до 2025 година.


Първото откриване на сблъскващи се черни дупки през 2015 г. постави началото на смела нова ера за астрономията. Оттогава са направени много повече откривания благодарение на гравитационните вълни, минаващи през пространство-времето.

Досега учените обаче не са ставали свидетел на сблъсък на свръхмасивни черни дупки.

Нинг Джианг от Университета за наука и технологии на Китай е открил много от доказателствата за предстоящия сблъсък. Астрономът обаче казва, че все още няма 100% за предстоящия сблъсък.

Ако такъв наистина има учените биха разбрали много за еволюцията на Вселената, галактиките, появата на веществата и дори за същността на време-пространството.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар