Дебатът Радев – Герджиков (ВИДЕО, ОБНОВЕНА) – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тази вечер се състоя първият и единствен дебат между двамата кандидати за президент – Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, който започна в 20.00 часа по БНТ. На първия тур настоящият президент и кандидат за втори мандат спечели 49.42%, или 1 322 385 гласа, а ректорът на Софийския университет – 22.83%, или 610 862 гласа.

Балотажът за президент е тази неделя (21 ноември).

За Анастас Герджиков най-добрият президент бил Петър Стоянов, а за Румен Радев – неизбраният Петър Дертлиев.

“Десетилетия в България парите купуват съвест. Има дни, в които имаме избор. Излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България”, призова Румен Радев.

Анастас Герджиков обеща да не е президентът, който на Нова година ще внася мрачни мисли на българите.

Малко нападки и лични отговори

В частта с въпросите Румен Радев попита “как ще обединява мафията със жертвите на мафията”. А Анастас Герджиков отговори, че му пришива партии и грехове. и нападна президента, че някои партии се опитват да се откажат от него.

“Моята цел е да обединя всички граждани в политическата криза, в която ни вкарахте. Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са допускали грешки, но са направили и добри неща. Вие допускахте само грешки”, каза Анастас Герджиков.

И двамата казаха, че съвестта им е съветник. Анастас Герджиков определи като грешка, че е работохолик, а Румен Радев – че не допринесъл за свалянето на модела “Борисов” по рано. той обяви Герджиков за кандидат на коалиция “Магнитски”.

За Радев силно качество било неговата целеустременост, а слабо – предоверяване. А за Герджиков – че вярва в доброто.

За Радев – лъжата е непростима. На Герджиков най-голямото му постижение било, че се разбира и може да намери общ език с всички. На Радев – децата му и че успял да води хората и да ги запалва с личен пример.

Герджиков обвини Радев във фиксация по Борисов

Двамата се критикуваха и за работата на щабовете си. Според Румен Радев този на Анастас Герджиков представя сблъсъка като между интелектуалец и човек, издаващ заповеди. Той попита ректора как ще се държи с военнослужещите, ако стане президент, а опонентът отговори, че ги уважава.

На въпрос от Анастас Герджиков за позицията и трансформацията на “Мини Марица изток”, Румен Радев обяви, че датата е 2038-2040 г.

После Радев попита дали действията на прокуратурата с шкафчето на Борисов карат Герджиков да я харесва.

“Шкафчетата не са мои, но вашите провали, кризата, в която затънахме, са си лично ваши. Не казахте къде съм сгрешил и се опитвате да ме прикачите към други хора. Дали подкрепям прокуратурата – аз подкрепям институциите. Аз не познавам главния прокурор и няма отношение към неговата личност”, каза Анастас Герджиков. Той обвини Радев, че има фиксация по Борисов.

И двамата се обявиха за борба с корупцията

За Румен Радев санкциите по закона “Магнитски” от САЩ са решителен акт в подкрепа на българската демокрация.

“Радвам се, че сме на едно мнение за корупцията”, каза Анастас Герджиков. После допълни: “Ние трябва сами да си хващаме проблемите и сами да си ги решаваме. Ако САЩ смятат да водят битка с корупцията, за нас се отнася още повече”.

Дебатът мина и през закупуването на изтребители F-16. И двамата се обявиха за прием на бежанци.

Радев: Русия не може да ни е модел за развитие, но не може и да е враг

“Русия не може да ни бъде модел за развитие, но Русия не може да ни бъде и враг. Към Русия прибягват давещи се политици и се вкопчват в нея”, каза Румен Радев. По думите му диалогът ЕС-Русия е нарушен, той е “в критично състояние”.

Според Анастас Герджиков отношенията с Русия трябва да са прагматични и да не се делим на русофили и русофоби. “Крим е украински. Това какъв флаг се вее, няма значение”, каза ректорът на СУ.

Според Радев санкциите към Русия заради Крим не дават резултат. Той обаче не отговори чия територия е, както го призова Герджиков.

И Герджиков каза, че България трябва да подкрепи отпадането на санкциите, ако има такава европейска инициатива.

“Бизнесът не е получил тази компенсация. От 1 януари битовите потребители ще усетят цената на тока. Тези мерки са измислени така на бързо”, каза Анастас Герджиков.

Спор за мерките срещу коронавируса

И двамата кандидати за президент казаха, че са ваксинирани.

Според Румен Радев броят на починалите е правопропорционален на неваксинираните. По думите му мерките, предприети от служебното правителство, са добри и достатъчни, а децата се връщат в училище.

Според Румен Радев не трябва да се спекулира с инфлацията.

Анастас Герджиков критикува начина, по който е въведен зеленият сертификат, в т.ч. в последния момент. “Нито е вярно, че има материали и лекарства, нито е вярно, че са си получили парите медицинските специалисти”, каза ректорът на Софийския университет.

“Зелен сертификат – не е приятен, но е свобода на избор”, каза Румен Радев.

Кандидатите не искат референдум за Северна Македония

И Румен Радев, и Анастас Герджиков казаха, че не трябва да има референдум в България за позицията на страната по отношение на Северна Македония.

Според Анастас Герджиков не трябва да има отмяната на тази позиция, че искаме да се спазва договора в името да се признае българско малцинство в Северна Македония или за бизнес позиции.

“България не може да каже “да” преди да се прекрати нарушаването на човешките права, преди да се спре системната дебългаризация, преди да се изкорени езика за омразата”, каза Румен Радев.

И двамата се обявиха за съдебна реформа

За съдебната реформа проф. Анастас Герджиков каза, че трябва да се направи така, че да се утвърди върховенството на правото. Попитан за главния прокурор Иван Гешев, той отвърна, че става дума за персонализиране на проблема. По-късно той все пак каза, че личността на Гешев е спорна.

“И системен, и личностен е проблемът с прокуратурата”, каза Румен Радев.

Двамата говориха и за промени в конституцията, като ректорът на Софийския университет призова Радев да покаже своя. В него по думите на президента имало разширяване на гражданските права и съдебна реформа.

Анастас Герджиков пък се обяви за реформа, в която ветото на държавния глава да не се преодолява толкова лесно.

Радев: Президентът не е политически неутрален

На въпрос за ДПС проф. Анастас Герджиков попита Румен Радев не се ли припознава в определението на ДПС стожер на конституцията и обединител на нацията.

“В Конституцията няма изписана думата обедините. Президентът олицетворява единството на нацията – около правовата държава, но не и около ин хаус поръчки, шкафчета и разграбване на държавата. Президентът не е политически неутрален. В момент на криза той трябва да вземе отношение”, каза Румен Радев. Той благодари на всички свободомислещи хора от ДПС, които са гласували по него въпреки партийната повеля.

След като каза, че в Софийския университет полиция е питала дали се купуват гласове, Анастас Герджиков призова: “Слезте от облаците, стъпете на земята”. А президентът му отговори, че отдавна го е направил и даде примери за купуване на гласове в страната.

Радев се обяви за правителство на промяната

В началото на дебата проф. Анастас Герджиков каза, че ще има редовно правителство и работещ парламент и това е неговата цел. Ректорът на Софийския университет не спомена от кои партии трябва да бъде съставено бъдещото управление. Той каза, че вече е посочил алгоритъм – общите неща да се гледат.

“Подканвам партиите да намерят пътя на диалога и консенсуса, но цената трябва да бъде внимателно примерена. Партиите на промяната имат инициатива и подходът е обнадеждаващ”, каза Румен Радев. Той посъветва да започнат с общи работни групи и политики.

Анастас Герджиков критикува Радев, че не е направил достатъчно, за да има правителство предишните пъти, а действащият президент отвърна, че държавният глава не е архитект на коалицията.

Попитан дали “Продължаваме промяната” е негова партия, Радев обяви, че не се занимава с политическо инженерство. “Ако аз реша да създам партия, ще застана отпред”, обяви още той.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар