Девет руски Ил-76 нанесоха мощен удар по авторитета на ЕС и НАТО

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на бездействието на ЕС и НАТО, както и на липсата на солидарност и помощ от САЩ, непосредствената реакция на Русия на молбата на италианските власти нанесе мощен удар върху авторитета на западните структури, пише ръководителят на Центъра за стратегически анализи Витолд Юращ.

Той изрично заявява на портала Onet: сега санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат „поредната жертва на коронавируса“.

„Изпращайки военни лекари в Италия, Русия направи огромна стъпка по отношение на [прекратяването] на изолацията на Москва на европейската политическа сцена. Вероятността Италия да подкрепи следващото удължаване на санкциите, наложени на Русия за нахлуването в Украйна, е практически нулева“, пише ръководителят на Центъра за стратегически анализи Витолд Юращ на портала Onet.

Русия взе решение да изпрати девет тежки транспортни самолета в Италия, които ще транспортират осем мобилни медицински бригади с техника и лекари. Те трябва да помогнат на Италия в борбата с коронавирусната епидемия, казва авторът. Четири самолета излетяха от военното летище „Чкаловски“ близо до Москва по обяд в неделя и се отправиха към италианската база Пратика ди Маре близо до Рим. Решението за изпращане на оборудване и лекари е взето след съботния разговор между президента Владимир Путин и италианския премиер Джузепе Конте. По-рано самата Италия се обърна за помощ, подчертава той.

Организацията на превоза за толкова кратко време, дори като се вземе предвид ефективността на руските силови структури, показва, че операцията е била подготвена поне няколко дни. Това се доказва и от такава подробност, като стикерите с руския и италиански флаг и надпис „От Русия с любов“ върху всички товари. Тази фраза очевидно не е случайна и се свързва с името на един от филмите за Джеймс Бонд, отбелязва Витолд Юращ.

„Действията на Русия, поради блокиращите транспорта Германия и Чехия, а също и поради липсата на помощ, например от САЩ, които имат редица военни бази в Италия, включително огромната въздушна база в Авиано, нанасят мощен удар върху доверието към авторитета на западните структури, включително ЕС и НАТО„продължава той.

Фактът, че ЕС няма твърде много правомощия в областта на здравеопазването и че, противно на мнението на много политици, ЕС прави много, например в областта на финансовата подкрепа, няма значение. „Пропагандата на Русия печели огромна победа над Запада“, отбелязва авторът. Според него резултатът от руската операция ще бъде също така, че санкциите, наложени на Русия след руската анексия на Крим* и избухването на войната в Донбас и наскоро продължени, ще се окажат под удар.

„Италия отдавна критикува тези санкции и премиерът на страната Конте многократно призовава за отмяната им. Сега е трудно да си представим, че Италия би подкрепила следващото удължаване на санкциите.“, убеден е авторът.
В статията той отбелязва, че не е случайно, че Русия изпраща военни лекари в Италия, а помощта се организира не както обикновено се случва в такива случаи, от Министерството на извънредните ситуации, а от Министерството на отбраната. Помощта се координира лично от ръководителя на министерството Сергей Шойгу, който “ръководи руската военна операция в Украйна”.
Русия също нарочно подчертава, че оборудването се доставя в Италия с военни самолети, а не от Министерството на извънредните ситуации. И двете министерства разполагат с тежкия Ил-76. „С други думи, изборът на военни самолети не се диктува от техния обхват, полезен товар или местоположение. Във всички предишни случаи, когато Москва изпращаше хуманитарна помощ в други страни – Турция, Гърция, Йемен, Индонезия, беше замесено Министерството на извънредните ситуации, а не военни самолети.“, обяснява полският журналист.
Известният руски политолог Сергей Марков открито написа на страницата си във Facebook, че едно от последствията от руската помощ би било отмяната на санкциите. Освен това експертът излезе с по-смела идея: да предложи на Рим да бъдат изпратени редовни руски военни части в Италия, страна-членка на НАТО, за да патрулират по улиците. „Русия, която сама се бори с коронавирусната епидемия, не се отказва от своята политика. Това не е първият път в историята, когато я провежда много ефективно.“, казва Витолд Юращ, ръководител на Центъра за стратегически анализи, в статия за портала Onet.
* Крим влезе в състава Русия, след като огромното мнозинство от жителите на полуострова гласуваха за него на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).

източник: https://thesofiatimes.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар